Българите по-скоро биха предпочели да има правителство на обявяващите се срещу ГЕРБ сили, отколкото да има нови избори. Това показва последното проучване на "Галъп", проведено сред 831 души между 12 и 14 април.

Обществото обаче е скептично, че правителство ще може да се състави.

Според социологическата агенция е възможно нови избори да донесат още гласове на Слави Трифонов, но може да се стигне и до мобилизация в полза на ГЕРБ.

54,7% от запитаните смятат вота от 4 април за честен, а 36,6% са на обратното мнение. По-малък дял избиратели обаче са останали доволни от резултата - 43,8%, докато недоволни са 52,8%. Сред неудовлетворените от резултата от изборите са симпатизантите на БСП, но също и привърженици на "Изправи се, мутри, вън!", както и на по-малки формации.

Снимка 527011

Източник: Галъп интернешънъл

Според 41,7% от анкетираните никой не е спечелил истински тези избори. 5,8% пък смятат, че и ГЕРБ, и опонентите им са спечелили. Директното сравнение дали печели ГЕРБ или "антиГЕРБ" е 19,8% на 26,5% в полза на "антиГЕРБ".

От "Галъп" отчитат, че българите в момента са подчертано скептични по отношение на възможността за съставяне на ново правителство. 64,4% казват, че такова няма да се създаде, докато едва 28,1% смятат, че ще се създаде.

Снимка 527010

Източник: Галъп интернешънъл

И все пак, правителство, дори и с компромиси, е за предпочитане пред нови избори. На това мнение са 56,2% от запитаните, докато 37,4% биха избрали нови избори. Тази опция предпочитат най-вече избирателите на "Има такъв народ". Всички други основни електорати са привърженици на съставяне на правителство.

Опцията ГЕРБ и Слави Трифонов по-скоро отблъсква - 28,1% са "за", но 68,2% са "против". Привържениците на ГЕРБ, например, са "за", но тези на ИТН са "против".

Относно възможността Слави Трифонов да направи правителство с всички срещу ГЕРБ става ясно, че 54,5% подкрепят подобна възможност срещу 40,4%, които са "против".

Снимка 527012

Източник: Галъп интернешънъл

Според агенцията при скорошни нови избори съществено разместване не се очертава. Вълната за Слави Трифонов ще продължи да расте, но и подкрепата за ГЕРБ донякъде ще се мобилизира. "Галъп" посочва, че тенденцията е ИТН да скъсява дистанцията с ГЕРБ, която с вот в чужбина може да бъде и елиминирана. Потвърждава се и стандартната хипотеза, че мобилизация вероятно ще претърпят и други формации, които на 4 април показаха сила, а част от формациите с разочароващи резултати ще продължат по инерция надолу.

Ако изборите са утре, ГЕРБ вероятно биха имали 27,2%, а ИТН - 23,2%, БСП - 13,8%, ДПС 10,4%, ДБ - 12%, а "Изправи се, мутри, вън" ще са близо до бариерата с 4,3%, изчисляват от "Галъп". По-малките формации, останали под бариерата на 4 април, засега биха останали там. Ако тенденциите обаче се запазят, е възможно да се стигне дори до 7 или 8-партиен парламент.

Към днешния момент делът на колебаещите се за кого да гласуват е значим.

Според 48,4% от запитаните повече хора биха участвали в "поправителни" избори, но 43,2% смятат, че гласуващите ще бъдат по-малко.

Снимка 527013

Източник: Галъп интернешънъл