Над 70 жалби и сигнали са постъпили в Централната избирателна комисия през изборния ден. Това заяви пред БНР говорителят на КомисиятаРосица Матева.

Тя посочи, че повечето от компетентност на общинските избирателни комисии няма сигнали, които са за груби нарушения, които да опорочат вота.

Матева отново призова за внимателно броене на хартиените бюлетини и спазване указанията на ЦИК за зацапаните, в случай че има такива.

"Ако са допуснали грешки, които по никакъв начин не могат да бъдат установени на какво се дължат и са особено съществени в данните с резултатите от гласуването, трябва да се събере цялата секционна избирателна комисия в общинската избирателна комисия в изчислителния пункт, да се отвори чувалът и да се направи повторно преброяване. Мястото за повторното преброяване е в общинската избирателна комисия", разясни тя.

ЦИК се надява да няма отваряне на урни преди края на изборния ден

ЦИК се надява да няма отваряне на урни преди края на изборния ден

Към 16 ч. избирателната активност е 34.16%

Крайният срок, в който общинските избирателни комисии трябва да са преброили секционните протоколи, да са обявили резултатите от изборите и да се предали книжата за повторна проверка в ЦИК е 48 часа след приемането и на последния протокол. В София броят на секциите е най-голям - над 1650.

По думи на Матева ЦИК би трябвало да може да организира балотажите и с машинен вот, ако утре Върховният административен съд се произнесе за това.

"По принцип би трябвало да може, тъй като на евентуален втори тур трябваше да се гласува също с машини и това трябваше да се случи точно от понеделник до следващата събота. В зависимост от решението на ВАС Централната избирателна комисия ще го изпълни и ще организира изборите, така както е предвидено в Изборния кодекс и съгласявайки се с решението на Върховния административен съд", увери тя.

Калин Стоянов обърна внимание на ЦИК: МВР не е транспортна фирма

Калин Стоянов обърна внимание на ЦИК: МВР не е транспортна фирма

Партиите станали особено изобретателни в купуването на гласове