Декларация от името на парламентарната група на "Продължаваме промяната-Демократична България" прочете депутатът Росица Йовкова по повод месеца на диабета. "Ноември е месецът за борба с диабета. Нека не се сещаме за хората с това заболяване веднъж в годината. Диабетът е един от е един от бичовете на XXI в.", посочи тя от трибуната на Народното събрание.

Според нея у нас живеят над 500 хил. души, които са диагностицирани със захарен диабет, повече от населението на Пловдив и на Варна. Други страдат, но не знаят и не се лекуват.

Йовкова изтъкна, че липсва национална програма за диабет, липсва регистър на хората с това заболяване, ефективен контрол на качеството на цените, ранно здравно образование. В края на изказването си призова депутатите да погледнат гостуващите родители и деца и настоя, че те са равностойни граждани и имат нужда от солидарност.

Предизборното й говорене обаче подразни депутата от ИТН Атанас Чорбанов. В процедура обясни, че това не е правилно и намекна, че Йовкова използва здравен проблем за политическа цел. Важно е да се каже, че всичко, което се приема се приема, е минало в комисия и в залата и не бива да се приписва на само на една група, каза той.

От днес лекарства за диабет и антибиотици ще се изписват само с е-рецепта

От днес лекарства за диабет и антибиотици ще се изписват само с е-рецепта

Според МЗ така ще има контрол върху неправилна употреба без лекарско предписание, както и върху целия процес на предписване