Нито една от големите световни сили няма интерес към пълномащабна война. Въпросът е до каква степен "големите играчи" могат да повлияят на Израел. САЩ са най-сериозният съюзник на Израел. При една пълномащабна война, това ще доведе до включването им във войната. Това заяви пред Нова телевизия бившият външен министър Надежда Нейнски.

САЩ са в последната фаза на предизборната кампания и една такава вода пренарежда много неща. Една подобна война би била в полза на кампанията на Доналд Тръмп, отколкото на Камала Харис, смята бившият външен министър.

Според нея ситуацията в Близкия изток рязко се е променила след убийството на лидера на "Хизбула" Хасан Насрала. По думите й групировката е станала още по-близка до Иран. Нейнски посочи, че отговорът на Техеран е бил очакван.

Тя отбеляза, че взривовете на пейджърите и уоки-токиттата е прекъснал комуникационната система на "Хизбула" и е извадил на светло лидерите на групировката, за да могат и те да бъдат елиминирани. Израел не търси дипломатическо решение, а пълна победа. Израел вижда реална екзистенциална заплаха с ядрената програма, която има Иран, поясни Нейнски.

Според нея България трябва да прояви адекватни действия, поради близостта на страната ни до конфликта. По думите й е важно как предстоящите парламентарни избори ще повлияят на стабилността на държавата, отвъд мерките, които се взимат във връзка с конфликта в Близкия изток.

Президентът на Иран отива в Катар да събере опозиция срещу Израел

Президентът на Иран отива в Катар да събере опозиция срещу Израел

Той се надява да привлече помощта на азиатските страни за предотвратяване на "израелските престъпления" в Близкия изток