ГЕРБ ще се опита да направи кабинет. Тази позиция изрази пред Нова телевизия политологът Андрей Райчев, който смята, че ще се търси формула за управление като не изключи правителство до местните избори.

Без ДПС обаче не става, Български възход ще подкрепят кабинет. Той не изключва подкрепа и от БСП за такова управление. По думите на Райчев, Корнелия Нинова е в много тежка и трудна ситуация. Политологът обаче не пожела да коментира подробности от кухнята на левите.

Въпросът според Райчев е дали Бойко Борисов ще иска да управлява с БСП и ДПС. Вариант е такова правителство да получи подкрепа и от "Демократична България".

ГЕРБ и Борисов имат един коз, който могат да извадят от ръкава - лидерът на ГЕРБ да не е премиер. Така би се намерила по-лесно подкрепа, смята Райчев.

В момента мечта на Румен Радев сега е да има правителство, тъй като е ужасно да се управлява без парламент, поясни той.

Андрей Райчев не изключва и ГЕРБ да предложи правителство на малцинството.

С около 5% ГЕРБ водят на "Продължаваме промяната"
Обновена

С около 5% ГЕРБ водят на "Продължаваме промяната"

ПП води само в два района в София

Според Димитър Ганев от "Тренд" лидерите на партиите няма да отхвърлят идеята за избори през януари. Тогава изборът ще е между опита на ГЕРБ да състави кабинет или принципната позиция на ПП - "никога с ГЕРБ и ДПС".

Вариант е надпартийно правителство, смята Ганев. Всички партии обаче ще си правят сметка за местните избори, които са следващата година. По мнението му Бойко Борисов няма да направи правителство на всяка цена.

Кирил Петков: ГЕРБ могат да съставят кабинет със златен пръст от „Възраждане“

Кирил Петков: ГЕРБ могат да съставят кабинет със златен пръст от „Възраждане“

Не може да се събудим днес с различно виждане на модела "ГЕРБ" , убеден е бившият премиер

Математически, коалиции може да има между ГЕРБ-ДПС-"Демократична България", ГЕРБ-ДПС-БСП, ГЕРБ-ПП-ДБ. Те обаче са неприемливи за хората и самите партии. Вчера получихме вота на избирателя - количествено преструктуриране на същата политическа ситуация от последните 2 години, няма качествено нов момент, който да даде светлина в тунела, коментира пред bTV Геновева Петрова, политолог от "Алфа рисърч".

Тя направи анализ на вота по отношение на възрастта на гласоподавателите: 30-годишните са подкрепили ПП, същите миналата година са подкрепили ИТН. ГЕРБ печели вота на икономически активното поколение. БСП има водеща позиция сред възрастните избиратели, но ГЕРБ ги конкурира.

Янев готов на коалиция с ГЕРБ и ДПС за експертен кабинет

Янев готов на коалиция с ГЕРБ и ДПС за експертен кабинет

Всеки вариант на коалиция е приемлив, стига да изведе България от кризите, според Янев

33.5% искат да има на всяка цена правителство, 26.3% - задължително с ГЕРБ, 27.8% - задължително с ПП, експертно/надпартийно правителство - 33.5%. Именно тези цифри сочат, че има вариант за правителство, каза Геновева Петрова.

Една от големите грешки на партиите пред избирателите е, че не заявиха в каква коалиция биха управлявали. Дали ще се отиде към експертно правителство е въпрос на политическо решение, то обаче не носи политическа отговорност, заключи Петрова.