ВиК инженерът инж. Ганчо Димитров бе назначен председател на Надзорния съвет на "Български ВиК холдинг" ЕАД. Това съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В Надзорния съвет на "Български ВиК холдинг" ЕАД влизат още инж. Росица Димитрова, Богомил Петков, Кирил Симеонов и Дафинка Семерджиева.

С решение на министър Андрей Цеков управлението на Холдинга става двустепенно. Целта е държавата да осъществява пряк надзор върху структурата и дъщерните ѝ дружества. ВиК Холдингът ще се управлява от 5-членен Надзорен съвет и 4-членен Управителен съвет.

Проф. д-р инж. Ганчо Димитров е магистър строителен инженер по водоснабдяване и канализация от УАСГ. Той е специализирал в Москва и във Виена. Преподавател е в катедра "Водоснабдяване, канализация и пречистване на водите" (ВКПВ) в УАСГ. Ръководил е и е участвал в разработването на над 90 проектантски и научноизследователски проекти в областта на установяването на загубите на вода.

Инж. Росица Димитрова е инженер химик с магистърска степен от Химикотехнологичния и металургичен университет в София, както и строителен инженер с магистърска степен от УАСГ - София по специалността "Водоснабдяване и канализация - ВиК мрежи и съоръжения". Част от професионалния ѝ път минава във "ВиК" ЕООД - Благоевград, като в периода 2014-2021 г. е била управител на водното дружество

Богомил Петков е завършил Стопанската академия "Д. А. Ценов" в Свищов. Работил е в частния сектор. Член е на Управителния съвет на Камарата на строителите в България. Бил е народен представител в 47-то и 48-то Народно събрание.

Кирил Симеонов е завършил "Икономика и мениджмънт" в Университет Охайо Уеслиън, САЩ, има магистърска степен по Международен мениджмънт от Университет Бокони - Милано, Италия. Занимавал се е с търговия с акции и финансови деривати. Бил е народен представител в 45-то, 46-то, и 47-мо Народно събрание.

Дафинка Семерджиева е юрист с магистърска степен от ЮЗУ "Неофит Рилски". Има богат административен опит - била е главен юрисконсулт на Община Пещера, зам.-кмет на Община Пещера (2007 - 2009 г.) с ресор европейски проекти, зам.-областен управител на Пазарджик. През последните 10 г. работи като адвокат.

МОСВ и ВиК холдинга работят на къса каишка, за да станат водните проекти

МОСВ и ВиК холдинга работят на къса каишка, за да станат водните проекти

Песимистичният вариант е да загубим 20 млн. евро

Управителният съвет на "Български ВиК холдинг" ЕАД ще има двама изпълнителни членове - председател на УС - инж. Лозко Лозев и зам.-председателят на УС - Ирена Георгиева. В УС на "Български ВиК холдинг" ЕАД влизат още Владимир Бибов и Атанас Бояджиев.

Инж. Лозко Лозев има магистърска степен "Водоснабдяване и канализация" от УАСГ. Бил е главен инженер на "ВиК" ЕООД Хасково, занимавал се е с проектиране на водопроводни и канализационни мрежи, поддръжка и ремонт на ВиК мрежи.

Ирена Георгиева е магистър по Право в СУ "Св. Климент Охридски", има докторантура по финансово право в СУ. От август 2022 г. е изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на "Български ВиК холдинг" ЕАД.

Атанас Бояджиев е магистър по специалностите "Бизнес администрация" и "Международни икономически отношения" в УНСС. Бил е част от Надзорния съвет на "Български ВиК холдинг" ЕАД при създаването му. Преди това е работил по европейски проекти в различни институции, бил е съветник в политическия кабинет на МРРБ от 2017 до 2021 г., като е отговарял за политиките в сферата на регионалното развитие, ВиК сектора и нормативното законодателство.

Владимир Бибов притежава магистърски степени по "Публични финанси" от УНСС и "Журналистика и медии" от Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има 14 г. опит във финансовия сектор, от които 5 г. в Комисията за финансов надзор. Бил е съветник в политическия кабинет на МРРБ в периода юни - август 2023 г., като е отговарял за политиките във ВиК сектора.

На финансистите и икономистите в Надзорния съвет и Управителния съвет на "Български ВиК холдинг" ЕАД ще се разчита да направят в спешен порядък анализ на реалното състояние на 24-те дъщерни дружества.