Политологът Цветанка Андреева смята, че и гласуващите, и негласуващите на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври искат управление. Едно е сигурно - кризата ще приключи тогава, когато има управление, но не е сигурно, че управлението ще е демократично и такова, каквото общество си го представя. Кризата може да приключи с управление с общество на агенти и антиваксъри, коментира тя в студиото на БНТ.

Според нея хубаво е фигурата на министър-председателя да бъде консенсусна и компромисна. Тя посочи, че алтернативата тепърва зрее и се вижда от президента Румен Радев и "Възраждане". Иначе Андреева е на мнение, че възможната коалиция след изборите е евроатлантическата коалиция. Политиците не разбират, че могат да ни доведат и до корумпиран режим и диктатура, предупреди тя.

"Не е въпросът да се сглобят само ГЕРБ и ПП-ДБ, а са нужни трети и четвърти партньор", категорична бе Цветанка Андреева.

Борисов притеснен от безкрайните искания на ПП-ДБ, докато сме от избори на избори

Борисов притеснен от безкрайните искания на ПП-ДБ, докато сме от избори на избори

Лидерът на ГЕРБ се ядосва за предложението за освобождаване на Антон Славчев в КПК

Журналистът Веселин Стойнев посочи, че проблемът е, че избирателите на ПП-ДБ не са готови да преглътнат ГЕРБ отново. Най-близките формации са ПП-ДБ и ГЕРБ - това е най-естествената коалиция, но проблемът е антикорупцията. Те искат ГЕРБ да се откъсне пъпната връв с Пеевски, изтъкна Стойнев.

Според него създава се опция след изборите да има скрита формула на управление с ГЕРБ като програмно правителство или ГЕРБ да търси три или четирипартийно управление без "Възраждане". Може да има и правителство на малцинството с мълчаливата подкрепа на "Възраждане", анализира Веселин Стойнев. Ако наистина искат да бъдат честни пред избирателите, е хубаво да го кажа ясно - да сключат споразумение, че в България след предсрочните парламентарни избори ще има правителство, коментира още Веселин Стойнев.

Стойнев не изключва ГЕРБ да си намери ново мнозинство - с Пеевски или без и да си преразпределят държавните регулатори и главния прокурор. След изборите ще видим накъде ще задуха вятърът, посочи още Стойнев.

ПР експертът Диана Дамянова заяви, че политиците нямат биология и принципи. Българската политическа система е стигнала до един персонален колапс, посочи тя. Дамянова смята, че в нощта на изборите няма да е ясен победителят. "Тази държава не заслужава временно служебно правителство, а липсата на управление в момента се отразява чисто икономически. Ако бюджетът, който предлага Министерство на финансите, ви обещавам още една голяма порция чужди инвеститори, които ще ни напуснат", предупреди Дамянова.

Тя очаква ДПС-Ново начало на Делян Пеевски да постигне по-добър резултат от Алианс за права и свободи на Джевдет Чакъров и Ахмед Доган.

Асен Василев иска премиер и кабинет тип Марио Драги

Асен Василев иска премиер и кабинет тип Марио Драги

Премиерът трябва да е равноотдалечен и да има свобода да избира екипа си