Последните събития са застрашили системата за сигурност на Европа, но към момента за България нямало  данни за конкретна терористична заплаха.
В това увери вътрешният министър Румяна Бъчварова, след като правителството проведе спешно заседание на оперативния щаб по въпросите на сигурността и миграцията заради терористичните атаки в Париж.

В контекста на процесите в Европа  обаче правителството отчита, че остават основните рискове от  тероризъм, затова предприема и няколко специфични мерки, засягащи сигурността на страната ни.

Ще бъде повишено нивото на граничен контрол по външните ни европейски граници, засилва се контролът и по отношение на транзитния трафик. Мерки се вземат и за по-доброто обезпечаване на масови мероприятия, стратегически  обекти и места, където се събират голям брой хора.

Няма да бъдат затваряне границите ни, но ще се осъществява 100-процентов контрол на влизащите по външната граница. Според Бъчварова, външното министерство разполага с информация за това колко българи има в Париж. Към  момента обаче нямало данни сред тях да има застрашени.

Вътрешният министър призова и онези българи, които планират да  пътуват, да преосмислят пътуванията си до Франция.

Премиерът Бойко Борисов изрази съболезнования към френския президент, както и към близките на загиналите, и определи атентатите като „новият 11 септември за Европа".

„Много бързо трябва да си преосмислим политиките и взаимодействието не само между  службите, но и работата с тези рискови групи." - коментира Борисов.

„Защото тези гета на толерантността... - ще видите какъв ще е профилът на терористите." - допълни премиерът.

Според министър-председателя, няма човек, който да не е тревожен  или премиер, който да излезе и да каже на народа си, че всичко е спокойно.

Според него, тези терористични актове са по-различни от другите,  тъй като едновременно се случват на футболен мач, на концерт, в бар, в  ресторант.

„С една дума искаха да кажат - никъде не сте защитени от нас", обобщи Борисов.

Във връзка с последните събития  премиерът се надява на нова политика в Европа. Той се надява също през следващата седмица заедно с колегите си и политическите лидери в парламента да проведат дискусия по темата.

По думите му, при тези десетки хиляди, които преминават през нашите граници, и биват спирани и връщани, със сигурност има хора, които са огорчени и ядосани, и това е потенциален риск.

Министър-председателят съшо е на  мнение, че е по-добре да се  въздържаме от пътувания във Франция,

Той призова цялото общество да бъде бдително и да подаваме сигнали в случай, че се усъмним, че определено лице може да е терорист.

Иначе Борисов подчерта, че българските градове и села ще бъдат насители с полиция, жандармерия и армия, но това не можело да трае безкрайно поради ограничените ресурси.

На извънредното заседание на оперативния щаб са присъствали  също и главният прокурор Сотир  Цацаров, заместник-главният  прокурор Борислав Сарафов, министрите на отбраната здравеопазването и транспорта, както и ръководите на ДАНС и НРС.