Сините няма да подкрепят на второ четене актуализирания бюджет, ако не бъдат изпълнени исканията им за промяна в параметрите.

Ние ще гласуваме бюджета на второ четене, само ако разходната част бъде намалена и перспективата за дефицита бъде сведена под 3%. Иначе няма да гласуваме защото рисковете ще са твърде големи", заяви Мартин Димитров в кулоарите на парламента.

Той съобщи какви са конкретните предложения на Синята коалиция за актуализацията на бюджета преди второ четене. Целта е да има бюджетен дефицит под 3% и политиката на финансиране на дефицити да спре.

"Иначе каруцата отива в дерето", предупреди Мартин Димитров. Той обяви, че Синята коалиция настоява парите за здравеопазване да бъдат увеличени с 54 милиона лева. Няма как да се обясни защо се дават 116 милиона лева на тютюнопроизводителите, а същевременно се вземат 54 милиона лева от парите за лекарства, поясни лидерът на СДС.

Сините настояват за спешна административна реформа и по-конкретно за намаляване на броя на заместник-областните управители. Те сега за 56 и всеки от тях струва 60 000 лв. на държавата, посочи Димитров. Според него би трябвало областните администрации да имат по един заместник управител, а не по повече.

Така ще се спестят 1 милион 250 000 лв., подчерта Асен Агов.

За намаляване на разходите, предвидени за МВР, настояват още от Синята коалиция. Не може да има свещени крави, категоричен е Мартин Димитров. Той каза, че би трябвало разходите на МВР да се намалят поне с 25 милиона лева и посочи откъде - от прекомерното подслушване. „Искаме по-малко подслушване и по-голям ефект на разходите.

Според вижданията на Синята коалиция държавните служители трябва да поемат своите осигуровки. Редно е това да бъде направено, още повече, че сме в криза, подчерта Мартин Димитров.

Той изрази несъгласие с набелязаната от управляващите пенсионна реформа. Според него ако намеренията на управляващите станат факт един завършил висше образование служител не може да се пенсионира.

Мартин Димитров смята, че би трябвало да не се увеличава осигурителния стаж, а да се въведе доброволно отлагане на пенсионирането и хората, които го отлагат да получават по-високи пенсии.

Мартин Димитров посочи още, че през 2007 година консолидираните разходи са възлизали на 22 милиард лева, а сега размерът им е 27 милиарда лева, което показва, че е необходимо да се спестява, за да се избегне тежката съдба, сполетяла Гърция.

Асен Агов отбеляза, че предложенията на Синята коалиция са съгласувани. Те са резултат и от проведените срещи между представители на ДСБ и премиера, а също и с финансовия министър, добави Агов.