Правителството одобри промени в свои нормативни актове, които водят до намаляване на числеността на служителите в системата на Министерството на земеделието и храните.

Решението е в изпълнение на политиката за оптимизиране на държавната администрация.

В централното управление на Министерството на земеделието и храните намалението на щатовете е с 259 бройки, а във второстепенните разпоредители - с 451.

Част от съкратените бройки в централната администрация се предоставят за осигуряване на допълнителен капацитет на звената, отговорни за управлението на средствата от Европейския съюз и изпълнението на двете оперативни програми - в областта на селските райони и в областта на рибарството и аквакултурите.

В Устройствения правилник на министерството са направени и промени, които доуточняват функциите на министъра като компетентен орган за акредитация на Разплащателната агенция и ръководител на ведомството, в чийто състав е структурирано звеното - управляващ орган по Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2012 г.

Актуализират се и дейностите на звената, подпомагащи министъра в осъществяването на Общата селскостопанска политика и на политиката в областта на храните и рибарството и аквакултурите на Европейския съюз, както и в мониторинга на системите за управление и контрол на Европейския фонд за гарантиране на земеделието, Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и Европейския фонд за рибарство.