Подмладяваме армията. Комисията по отбрана в парламента прие на второ четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили (ЗОВС),с които се цели усъвършенстване на нормативната уредба, регламентираща дейността на въоръжените сили, задълженията и правомощията на органите за тяхното ръководство и командване.

Кадровите войници - до 28-годишни, според промените в ЗОВС

Кадровите войници - до 28-годишни, според промените в ЗОВС

Регламентират компенсирането на извънреден труд

Законопроектът е част от политическите усилия и воля за реализация на резултатите от прегледа на способностите на въоръжените сили и приетата с решение на Народното събрание от 25 ноември 2015 г. Програма 2020.

Прецизират се и се допълват правомощията и задълженията на Министерския съвет, министъра на отбраната, областните управители, ведомствата и юридическите лица с възложени военновременни задачи с цел създаване на детайлна уредба на държавната политика в областта на отбранително-мобилизационната подготовка /ОМП/, като част от политиката по отбрана на страната.

Освобождават кадровите войници от медицинска такса

Освобождават кадровите войници от медицинска такса

Съобщи военният министър Николай Цонев

На министъра на отбраната се възлагат допълнителни правомощия по ръководство на логистичното осигуряване на въоръжените сили, координация на осигуряването на поддръжката от България като страна-домакин на коалиционни сили за мирно и военно време, политиката по управление на жизнения цикъл на военни продукти и общото ръководство на проектното управление в министерството, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия.

Разширяват се правомощията на началника на отбраната върху целия състав на въоръжените сили без да се изземат правомощия от министъра на отбраната.

Той ще отговаря за подготовката и състоянието на оперативните способности не само на Българската армия, но и на всички формирования от въоръжените сили, като поема и непосредственото ръководство на бригадата "Специални сили".

Прецизирано е правомощието му да въвежда и извежда от експлоатация отбранителни продукти за нуждите на въоръжените сили.

Изчистват се и се допълват функционалните задължения на структури, непосредствено подчинени на министъра на отбраната.

Възлагат се нови задачи на въоръжените сили в мирно време като наблюдение и ранно предупреждение за рискове и заплахи за националната и колективна сигурност и отбрана, поддържане и развиване на способности за кибер отбрана, както и изпълнение на специални полети за държавното ръководство, когато "Авиоотряд 28" заявява наличие на обстоятелства, които правят невъзможно изпълнението на конкретни полети.

Обособява се съставът на въоръжените сили - изваждат резерва и конкретизират отговорностите по утвърждаване на плановете за операции, като съществена част от системата за командване и управление.

Предлага се ново концептуално виждане за начина на изпълнение на военната служба от войниците, сержантите и офицерите.

Предлага се възрастта за прием на войниците да се намали от 32 на 28 години, пределната възраст също - от 50 на 46 години. Ограничават продължителността на сключваните от тях договори, с което се цели да се подмлади войнишкия състав за по-ефективно изпълнение на задачите му, както и за създаване на възможност за попълване на запаса след приключване на военната служба.

Същевременно на тази категория военнослужещи се създава възможност да придобият необходимите 18 години, действително изслужени на военна служба, с цел реализиране на правото им на ранно пенсиониране по чл. 69 от КСО.

Предлага се увеличение на пределната възраст на сержанти, офицерски кандидати, младши и старши офицери на 55 години с цел осигуряване стабилност във въоръжените сили чрез дългосрочна възможност на всички категории военнослужещи.

Разширява се кръгът на правоимащите лица, които ще могат да кандидатстват повторно за приемане на военна служба, като отпадат част от съществуващите рестрикции.

Определя се по-дълъг срок от 6 месеца за командироване на военнослужещите за участие в операции и мисии извън територията на страната, но само при заемане на отделни длъжности или длъжности в щабовете на операции или мисии /според съответната международна договореност, но не по-дълъг от 1 година/.

Премахва се ограничението от въведения максимален срок за престояване във военно звание и в длъжност на военнослужещите по чл. 154, ал.4 поради липсата на реална възможност за неговата практическа реализация.