"Автомагистрали" ЕАД нямат сключени договори с фирми подизпълнители за изграждането на АМ "Хемус". Това обяви на регионалният министър Петя Аврамова на брифинг пред журналисти.

Припомняме, по-рано днес социалистите внесоха искане в Агенция "Пътна инфраструктура" да им се предостави договора между "Автомагистрали" АД и агенцията за строителството на АМ "Хемус".

Според Елена Йончева "Автомагристрали" нямат необходимия капацитет за изграждането на "Хемус".

Аврамова обясни, че има подписани рамкови споразумения от "Автомагистрали" ЕАД и те са за доставка на материали и наем на механизация.

БСП иска да види договора за строителството на "Хемус"

БСП иска да види договора за строителството на "Хемус"

Според Йончева държавната фирма "Автомагистрали" няма капацитет

"Средствата са по сметка на Регионалното министерство и Българска народна банка. Те са целеви и няма изплащане на дейности", стана ясно от думите й.

Аврамова заяви, за да няма спекулации по темата АМ "Хемус", АПИ и "Автомагистрали" ЕАД, информират, че те имат договор за изграждане на 134 км от автомагистралата.

"Автомагистрали" ЕАД няма сключени договори с подизпълнители за "Хемус", подчерта регионалният министър и повтори, че няма изплатени аванси.

"Автомагистрали" изгражда 134 км от АМ "Хемус"

"Автомагистрали" изгражда 134 км от АМ "Хемус"

Изграждането на отсечката е разделено на 6 участъка

"Лидерът на БСП Корнелия Нинова да си смени информаторите, защото прави изключително неверни твърдения, които пуска сред обществото", атакува в коментар и зам.-министърът Николай Нанков.

Той отрече твърдението на Елена Йончева управителят на "Автомагистрали" ЕАД да е бил съдружник с Гинка Върбакова.

"Ние много пъти сме се вслушвали в опозицията и затова решихме да вкараме държавна компания. Управителят не е бил съдружник с Гинка Върбакова, каквото внушение чухме. Напротив, парите стоят по сметка на МРРБ и ще бъдат изплатени след изграждането", изтъкна Нанков.

БСП иска проверка на пътищата, строени от Борисов, а не преди 40 години

БСП иска проверка на пътищата, строени от Борисов, а не преди 40 години

Червените искат проверка на участъци от АМ "Струма", "Люлин" и "Марица"

Аврамова отбеляза, че договорът между АПИ и "Автомагистрали" ЕАД ще бъде изпратен на БСП, както и на Агенцията за обществените поръчки за контрол.

Тя обясни, че е изключително неприятно да се фабрикуват фалшиви новини и да се пускат в общественото пространство.

"БСП се опитват да атакуват точно там, където има важни решения, взети от държавата, както е строителството на АМ "Хемус". Там, където има добри решения, точно там атакува опозицията. Вероятно това ѝ е работата, но не трябва да го прави с фалшиви внушения", захапа тя опозицията.

Нинова се оплака, че АПИ хвърля прах в очите на левицата

Нинова се оплака, че АПИ хвърля прах в очите на левицата

Нещо искат да се скрие, отсече тя

На въпрос има ли избран нов председател на УС на АПИ, Аврамова отбеляза, че все още няма такъв.

"Цяла листа има една неправителствена организация, които са активни. В последно време и БСП са активни пътни експерти. Така че имаме голям избор, няма да ни е трудно", пошегува се регионалният министър.

Бившият регионален министър увери, че дружеството ще се превърне в една от най-стабилните строителни компании с настоящия Управителен съвет.

По думите му тепърва ще се осъществява необходимия надзор на държавата по темата.