Към 17 март приходите в НАП са в размер 6 млрд. и 400 млн. лв. В това число 752 млн. лв. са събрани повече в сравнение със същия период на миналата година. ДДС-то е събрано в рамките на 211 млн. лв. повече от миналата година, така че събираемостта е прекрасна. Данните представи изпълнителният директор на НАП Борис Михайлов пред БНТ.

По думите му инфлационните процеси действията, но служителите на НАП си вършат добре работата. Спрямо миналата година сме много по-добре със 750 млн. лв. повече, доволен е шефът на НАП. От 2015 г. в абсолютен размер като събираемост, най-голямото събиране на приходите е сега. 13% има повече събираемост от миналата година и 9% на ДДС-то, посочи Борис Михайлов.

Той обясни, че ДДС-то се възстановява, когато има износ. Трябва да се радваме, че има толкова голям износ от България, защото това е добре за икономиката. България винаги е имала и голям внос, като е нормално да се завиши износът. Тук няма драма, коментира Михайлов.

Той увери, че няма чадъри над фирми, които да не си плащат данъците. "Още Бисмарк е казал, че по време на избори и по време на лов най-много се лъже", изрази се метафорично Борис Михайлов.

23-а българи са проверени с имоти в Дубай, като има четири ревизии. Вероятно скоро НАП ще има пълния списък на българи, които имат имоти в Дубай. Българите с имоти в Дубай са около 200 души.

В НАП винаги е имало и ще има корупция, но въпросът е да се намали и да се сведе до минимум. Всички сигнали се разглеждат, образуват се преписки и се дават на прокуратурата, каза още Михайлов.

Павел Геренски, изпълнителен директор на Агенция "Митници" добави, че за 2022 г. приходите на агенцията са рекордни - 13 млрд. и 400 млн. лв., което дава над 42% принос в държавния бюджет на страната. Към днешна дата крайните резултати за първото тримесечие показват, че спрямо предходната година приходите на агенцията са с 500 млн. лв. повече, отколкото за първите три месеца на 2022 г.

Той увери, че митническите администрации започват да работят много по-добре в сравнение с преди. За миналата година са обработени почти 1 милион превозни товарни средства на ГКПП "Капитан Андреево". Благодарение на предприетите мерки, работата на "Капитан Андреево" се подобри, доволен е Геренски.

Той посочи още, че кадрите на агенцията не намаляват, но се справят с цената на отдаденост и напрежение в работата. Служителите на агенцията са лоялни и съвестно си изпълняват задълженията, но в последните 5 месеца има и 52% дисциплинарни производства. Не е пренебрегнат нито един сигнал и се предиемат адекватни мерки, каза още Геренски.