При нападение в нощен клуб в турския град Истанбул са били убити най-малко 39 души и 69 са били ранени, от които четирима са в тежко състояние, предаде АП.

Близо 20 терористични атаки извършени в Турция от лятото на 2015 г.

Близо 20 терористични атаки извършени в Турция от лятото на 2015 г.

Най-кървавото нападение е в Анкара на 10 октомври 2015 година

Сред загиналите има 16 чужденци, уточни турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу. Загинали са граждани на Израел, Ливан, Мароко, Саудитска Арабия, Либия и други.

Издирва се един нападател, който не е идентифициран

Става въпрос за известния клуб "Reina" в квартал "Ортакьой". По време на нападението в заведението са се намирали 500-600 души. 

Въоръжен нападател е проникнал в клуба, преоблечен като Дядо Коледа и е открил огън по събралите се с автомат "Калашников". Обаче часове по-късно премиерът Бинали Йълдъръм отрече, че нападателят е бил преоблечен като Дядо Коледа. От думите на премиера стана ясно още, че нападателят е оставил оръжието си на мястото на атаката.

Валията на Истанбул го определи като терорист единак. По-рано се твърдеше, че нападателите са били най-малко двама. 

Нападателят пристигнал с такси до заведението и вътре започнал да крещи на арабски и да стреля напосоки по празнуващите. Според очевидци стрелбата е продължила около 10-15 минути. Някои от хората в паниката си скочили в морето. Те са били спасени.

Преди да напусне клуба терористът се е преоблякъл.

Осем членове на терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") бяха арестувани вчера при операция на спецчастите в Анкара. 

Припомняме, че при един от последните атентати в града бяха повече от 40 души, а над 150 други бяха ранени. Повечето жертви бяха полицаи. 

Ще се сплотим още повече, няма да отстъпим пред мръсните игри, закани се Ердоган

Ще се сплотим още повече, няма да отстъпим пред мръсните игри, закани се Ердоган

По повод поредния терористичен акт в Истанбул

Турските власти задържаха във връзка със случая около 570 души за потенциални връзки с Кюрдската работническа партия (ПКК).

Отговорност за атентата пое групировката "Ястреби за свободата на Кюрдистан", която е крило на Кюрдската работническа партия (ПКК). Още преди това турските власти обвиниха ПКК за терористичното нападение.

Пострадала българка в кървавата баня в Истанбул
Обновена

Пострадала българка в кървавата баня в Истанбул

Това съобщи посланикът ни в Турция

В телеграма до турския министър-председател Бинали Йълдъръм премиерът в оставка Бойко Борисов е изразил съболезнования във връзка с кървавия акт в Истанбул.

"България е солидарна със своя съсед и съюзник Република Турция в този тежък момент", посочва премиерът до турския си колега.

Пътувайте до Турция само при крайна необходимост, съветва Външно
Обновена

Пътувайте до Турция само при крайна необходимост, съветва Външно

В Генералното ни консулство в Истанбул има сформиран кризисен щаб