Нараства вероятността броят на партиите, които да намерят сигурно място в бъдещото Народно събрание, да е по-голям от смятаните за сигурни досега четири формации ГЕРБ, БСП, Атака и ДПС.

Това показват данни от национално представително проучване на НЦИОМ, направено между 28 януари и 4 февруари, съобщи БНР.

Според изследването, ако изборите бяха в началото на февруари, ГЕРБ би получил гласовете на 24.3 на сто, БСП - на 19.2 процента, Атака - на 10 на сто, ДПС - на 8.2 на сто, а СДС - на 4 процента от анкетираните.

Засега няма основания да се очаква висока избирателна активност, прогнозират от НЦИОМ. На все повече хора не е чужда и идеята да подкрепят нова и необременена партия.

Няма значими промени в обществените настроения по повод на работата на правителството - 18.4 на сто одобрение, и парламента - 13.3 на сто.

Значителен е спадът на доверие към полицията - 29.9 процента одобрение, като със 7 на сто намалява одобрението, а с 10 процента расте неодобрението към работата на тази институция.

През изтеклия месец, обществените медии са повишили доверието към работата си заради широкото огласяване на протестите. 69.5 на сто е одобрението към БНТ, 64.9 процента към БНР и 53.5 процента е одобрението към БТА.