През шестата си сесия 44-ото Народно събрание е приело 43 закона, 60 решения и обръщение към българския народ по повод 140-ата годишнина от Учредителното събрание. Това показва справка за законодателната дейност на Народното събрание, подготвена от Дирекция "Пленарни заседания, парламентарен контрол и финални текстове" и парламентарния пресцентър.

За периода от 11 януари до 25 април тази година в парламента са внесени общо 60 законопроекта, като 31 от тях са на народни представители. Постъпили са и 58 проекта за решения, от които 47 са от депутати. На тържествена сесия във Велико Търново беше прието Обръщение на 44-ото Народно събрание към българския народ по повод 140-ата годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция.

Сред приетите от Народното събрание нови закони са: Закон за социалните услуги, Закон за защита на търговската тайна, Закон за преброяване на населението и жилищния фонд в Република България през 2021 г. и Закон за преброяване на земеделските стопанства в Република България през 2020 г. Парламентът е гласувал промени в Наказателния кодекс, Кодекса за социално осигуряване, Закона за лечебните заведения, Избирателния кодекс и др.

От началото на годината парламентът е имал 45 редовни и едно извънредно пленарни заседания.

Използваното време за осъществяване на контролната функция на парламента през шестата сесия на 44-тото Народно събрание е 52 часа и 9 минути. Парламентарен контрол е провеждан в 15 пленарни заседания.

В Народното събрание от 11 януари до 25 април 2019 г. са постъпили 454 въпроса и 19 питания. В този период са проведени 16 изслушвания на министри и разисквания по две питания.

Членовете на правителството са отговорили на 428 въпроса и 16 питания. На най-много въпроси и питания са отговорили министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова - 134, министърът на финансите Владислав Горанов - 87, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев - 47, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов - 21, министърът на околната среда и водите Нено Димов - 19, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев - 18, министърът на културата Боил Банов и министърът на труда и социалната политика Бисер Петков - по 16, министърът на вътрешните работи Младен Маринов - 12, вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева - 10.

Най-много въпроси и питания са отправили народните представители Георги Гьоков - 68, Иван Валентинов Иванов - 48, Илиян Тимчев и Анелия Клисарова - по 44, Георги Йорданов - 43, Георги Михайлов - 41, Валентина Найденова - 38, Иван Ибришимов - 37, Георги Свиленски - 30, Любомир Бонев - 21, Надя Клисурска-Жекова - 17 и т.н.

От ПГ "БСП за България" са внесли най-много въпроси и питания - 310 въпроса и 11 питания. От ПГ на ПП ГЕРБ са отправили 96 въпроса и 8 питания, от ПГ на ПП ВОЛЯ - "Българските родолюбци" - 19 въпроса, от ПГ "Обединени патриоти" - 17 въпроса, от ПГ на ДПС - 9 въпроса.