От изключителна важност за изпълнението на инвестиционната програма на правителството е реалната степен на готовност за усвояване на отпусканите средства.

Това каза министър-председателят Сергей Станишев по време на срещата си с министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова и нейния екип.

Това е втората от поредицата работни срещи на премиера, посветени на разработения през декември миналата година план на правителството за икономическа стабилност и напредък.

Той има за цел намаляване на последиците за България от световната финансова и икономическа криза.
В Бюджет 2009 са заложени 5,6 млрд. лв. за капиталови разходи, съобщиха от правителствената пресслужба.

Те ще бъдат използвани за създаването на работни места, за гарантирането на заетост и устойчивост на бизнеса и подкрепа на икономическия растеж на страната.

Основният принцип при определянето на приоритетите в инвестиционните програми на отделните ведомства ще бъде насърчаването на вътрешната икономическа активност.

Министър Масларова представи пред министър-председателя проекта на инвестиционна програма на социалното министерство за 2009 г., в който са включени 399 обекта по програмата „Красива България" и Социалния инвестиционен фонд на територията на цялата страна.

Като основен приоритет в работата си по програмата, ведомството извежда обектите със значим социален и икономически ефект като обединени детски заведения и социални домове.

При тяхната реализация ще бъдат разкрити 18 500 нови работни места, 9 хил. от които за хора с ниска квалификация. 3 900 души ще се квалифицират по време на изпълнението на проектите.
Допълнително ще бъдат разкрити работни места и за хората, обслужващи социалните заведения.

Министърът на труда и социалната политика информира премиера, че министерството разполага предимно с вече готови работни проекти, тъй като интересът от страна на общините е изключително голям заради конкурентната среда, която се създава между тях. Едва по-малко от 1% от общините не се вместват в поставените изисквания.

Министерството на труда и социалната политика си поставя и задачата да осигури достъпна среда за хората с увреждания до всички институционални и административни сгради.