Български и италиански изтребители ще изпълняват съвместно задачи по охрана на въздушното пространство.

Министерският съвет разреши усилване на охраната на въздушното пространство на страната ни. Задачите ще се изпълняват съвместно от военновъздушните сили на България и на Италия.

Мисията е в изпълнение на мерките по гарантиране на сигурността на страните-членки по източния фланг на НАТО и ще се изпълнява по плановете и процедурите на Интегрираната система на Алианса за противовъздушна и противоракетна отбрана (NATINAMDS).

За съвместното изпълнение на задачите военновъздушните сили на Италия ще дислоцират четири самолета "Eurofighter Typhoon" и до 110 души персонал в авиобаза Граф Игнатиево в периода юли-ноември 2017 г.

Задачите ще се извършват в периода 15 юли - 15 октомври.

Италианските дежурни самолети ще поемат дежурство във въздуха, прехват, визуално опознаване и съпровождане. Българските военновъздушни сили продължат да изпълняват националните си ангажименти по носене на дежурство в Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана.

Всяка една от страните ще поеме разходите за собствените сили и средства, участващи в дейностите по усилване на въздушната охрана.

Охраната на въздушното пространство на НАТО има за предназначение да гарантира целостта и сигурността на въздушното пространство на съюзниците от Алианса.