Превенцията на насилието над жени и препоръките към европейското и националните законодателства по отношение на правната рамка и третирането на подобен тип престъпления бяха обсъдени в Представителството на Европейската комисия у нас.

По инициатива на евродепутата и лидер на НДСВ Антония Първанова на днешния международен празник на жената се събраха неправителствени организации, представители на Българския червен кръст, правни експерти и жени, станали жертва на насилие, за да обменят опит, да регистрират проблемите и да начертаят възможните пътища за справяне с тях.

Първанова представи Доклад с препоръки към Европейската комисия относно борбата с насилието над жени и Комисията по правата на жените и равенството между половете. Тя е докладчик по темата в Европейския парламент, като в началото на своето представяне посочи, че по време на целия си период като евродепутат този проблем е основната и битка.

В голяма част от европейските страни темата с домашното насилие над жени все още е табу за органите на реда, съжали Първанова. "Когато един мъж набие друг на мъж на улицата, това е престъпление, но ако мъж набие жена у дома, особено ако двамата са в интимни отношения, това няма да попадне под ударите на закона", посочи тя.

Според Първанова голяма част от мъжете дори не разбират, че нямат право да извършват подобни действия и посочи, че често те се оправдават, включително и пред съда, с думите "тя ми е жена".

Докладът изисква от Европейската комисия да излезе с директива за общо законодателство за превенция на насилието срещу жени, като се премине от детската градина към всички форми на неравнопоставеност. Първанова настоява и за директива, която да гарантира еднаква дефиниция и третиране на случаите на насилие срещу жени. В своя доклад родният евродепутат настоява и за промяна на договора за членство в ЕС и по-конкретно членовете, които уреждат тежките престъпления от трансграничен характер. Към тероризма, кибертероризма и организираната престъпност да се включи и насилието над жени, иска Първанова.

Мъже се качиха на високи токчета от солидарност към нежния пол

Още...

Тя настоява и за създаването на европейска обсерватория, която да бъде координатор на мерките за борба с насилието срещу жени, както и Година за борба с насилието на жени. Подобна инициатива вече е имало, като тя е събрала 1 млрд. души от 180 страни в целия свят, посочи лидерът на НДСВ.

Докладът отправя призив за ратифициране на национално равнище от всички страни членки на Конвенцията от Истанбул относно насилието над жени. Европейската комисия да насърчава това ратифициране и да открие процедура за присъединяване на Европейския съюз към нея. До този момент Конвенцията е ратифицирана в 4 страни-членки, като България засега не е сред тях, посочи Първанова и призова българският парламент във възможно най-кратки срокове да разгледа въпроса.

Всяка четвърта жена е била жертва на насилие у нас, цитира в началото на дискусията Теодор Стойчев изследване на Агенцията за основните права на човека към Европейския съюз.

28 % от българските жени са били жертва на физическо или сексуално насилие, а 39 % - на психическо насилие. 30 % от жените са станали жертва на насилие преди навършване на 15 години, сочи още тъжната статистика.

Своята история по време на дискусиите разказа и Галина Лачева, която преди 21 години е отвлечена и изнасилвана с часове от четирима мъже. Лачева успява да скочи от петия етаж и да избяга от изродите, като и до днес продължават съдебните и битки за справедливост.

По-късно днес, като част от поставянето на проблематиката, на кръстовището между бул. "Витоша" и бул. "Граф Игнатиев" ще се проведе и акцията "Извърви километър в нейните обувки", където мъже ще обуят обувки на високи токчета и ще тичат по бул. "Витоша".