Бившият заместник-министър на регионалното развитие Димчо Михалевски смята, че министър Росен Плевнелиев е подложен на натиск "отгоре" да не дава ход на пускането в експлоатация на т.нар. "Водно огледало" в Кърджали.

Според Димчо Михалевски съоръжението е направено по възможно най-добрия начин и с оптималните разходи, предаде БНР.

Трябва да отбележа, че от 26 май на бюрото на министър Плевнелиев стои подписаният акт образец 15 за Водното огледало от всички страни в процеса - проектант, изпълнител, строителен надзор, инвеститорски контрол, само МРРБ не го е подписало.
И ако то не е въведено в експлоатация и в този смисъл незаконно се използва, това не е по причина на никой друг, а на министерството на регионалното развитие и благоустройството,
обяснява Михалевски.

По думите му просто явно има разпореждане над министър Плевнелиев да не извършва това действие, което, между другото, е нарушение на закона.

Димчо Михалевски добави и че въпросът е много елементарен - трябва министерството да подпише този акт образец 15, министърът да назначи държавна приемателна комисия, тъй като всички бележки, доколкото имам информация, с този акт са отстранени, и да приключи сагата.

Припомняме, вчера Върховният административен съд потвърди заповедта за забрана на ползването на Водното огледало в Кърджали.

Тя бе издадена на 26 април от Дирекция "Национален строителен контрол", като още тогава кметът на Кърджали Хасан Азис подаде жалба срещу предварителното изпълнение на заповедта.

Според ВАС обектът не е въведен в експлоатация по надлежния ред и това създава опасност за живота и здравето на гражданите. По тази причина съдът потвърди предварителното изпълнение на заповедта на Дирекция за национален строителен контрол.

Припомняме, „Водното огледало" бе открито през юни месец 2009 година, като в него са вложени над 70 млн. лв. на МРРБ.

Още по време на управлението на предишното правителство бяха открити нередности в осъществяването на проекта.

Установено е, че при изпълнението му има завишени цени на вложените материали, дублиране на обществени поръчки за една и съща дейност и сключване на анекси за изграждане на едно от основните хидротехнически съоръжения.

Според проверката, не е извършено отчуждаване на имоти на частна фирма в района на корекцията, които са оценени на 11 милиона лева.

Заради същия проект е повдигнато и обвинение срещу кмета на Кърджали Хасан Азис.