Следващата седмица депутатите Мария Капон, Нено Димов и председателят на „Новото време" Емил Кошлуков очакват да се срещнат с президента Георги Първанов, от когото поискаха среща за обсъждане на необходимостта от промени в избирателната система.

Нено Димов изрази надежда президентът да приеме тяхната позиция и да предложи референдум за определяне на избирателната система. Обикновено, когато се стигне до влизане в пленарна зала на промени в избирателния закон, оправданието е, че няма време, а ако сега президентът поиска референдум и ако парламентът го насрочи, той може да се проведе през октомври и да се подготвят изборите така, както хората са заявили в референдума, поясни Димов.

Той каза, че изложените от президента идеи за нуждата от промени в избирателната система, съвпадат с лансираните през годините идеи и от Мария Капон и от Димитър Абаджиев и от Емил Кошлуков и от Нено Димов.

„За първи път имаме такъв потенциално силен съюзник", каза Димов за президента. Нено Димов подчерта, че мажоритарният вот изчиства етническите партии.

„Няма държава с мажоритарна система, където да има етнически партии", изтъкна още той. За сравнение Димов посочи, че тук заради пропорционалната система един гражданин трудно би разпознал двеста от депутатите, ако ги види на снимка - дали са депутати или не.

При мажоритарен вот няма да е така - всеки ще „изрови" избирателния си район, за да спечели подкрепата на хората и едва на следващо място ще се стреми към партийна подкрепа, подчерта Нено Димов.

Всяка партия, която иска да печели, продължи той - ще има нужда от качествени биткаджии, а не от послушковци.

„Нима това няма да е по-добре за България", добави Нено Димов.