На прага сме на началото на зимния сезон, който ще започне в рамките на втория частичен локдаун у нас. Натискът през декември ще е много голям, затова трябва да сме дисциплинирани 24 часа и да имаме ясна обща позици.

Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на работна среща с новоучредената Конфедерация на българския туристически бизнес.

По думите й желанието на бранша е на 21-и декември бизнесът отново да заработи на нивата от преди затварянето, но са важни здравето на хората и лекарите и трябва да покажем абсолютно единство в тези 3 седмици.

Марияна Николова безкомпромисна към къщите за гости, заобикалящи мерките за 8 декември

Марияна Николова безкомпромисна към къщите за гости, заобикалящи мерките за 8 декември

Обектите нарушители ще бъдат затваряни до края на сезона

Министърът обясни още, че продължават и разговорите относно възможността ресторантите в хотелите да работят само за гостите си и при спазване на строги противоепидемични мерки. Тя подчерта, че допускането на външни лица ще бъде строго забранено и при установяването на такива случаи да бъде затваряна цялата хотелска база.

Представителите на бизнеса подкрепиха идеята и от своя страна посочиха, че трябва да има стриктен контрол тези мерки да се спазват и при нарушения да има строги санкции. Те акцентираха, че не би било добре нито за миг бизнесът да усеща, че има двоен стандарт.

Считам, че бизнесът натрупа опит и доказа, че може да работи в условия на епидемична обстановка, сега е моментът да запазим дисциплина и високото ниво на професионализъм, така от една страна браншът ще може да продължи дейността си, а от друга ще се гарантира сигурността и безопасността на туристите, коментира вицепремиерът.

Председателят на Конференцията на българския туристически бизнес (КБТБ) Румен Драганов заяви от своя страна, че според конфедерацията не е добре да има толкова много неправителствени организации, които да не могат да посочват общи тези. Смисълът е да изготвяме политики и не искаме да сме причина за разединение и разнобой, заяви той. Според него в момента браншът стои стабилно, като работят около 5228 места за настаняване, а около 3200 са резервирани за Коледните и Новогодишни празници.

По време на дискусията представителите на организацията поставиха въпроса за работа между туристическите организации и ПРОФОН и Музикаутор, дружествата, които се занимават с колективно управление на авторски и сродни права. Според тях в момента има неравноспоставеност между представителите на сектора и апелират за диалог, с посредничеството на Министерството на туризма, за решаване на този проблем. Тема на разговорът бе и създаването на туристически информационен център в Националния дворец на културата, като бе представен напредъка по реализацията на идеята.