Съюзниците ни от НАТО са готови да окажат експертна помощ или да помогнат с нещо друго, което не е по силите ни, за да преодолеем последствията от взривовете край София.

Това заяви българският посланик в НАТО Любомир Иванов, цитиран от БНР.

Той обясни, че в алианса са наясно с проблемите със старите боеприпаси в страните от бившия Варшавски договор и че няма международни общоприети стандарти за съхранението им.

"Общо взето неприятен инцидент, естествено. В никакъв случай не работи в полза на нашата репутация", заяви Ивано и допълни:

Същевременно такива неща са се случвали и на други места. Безспорно това е един повод да се замислим по-задълбочено, бих казал, как да ускорим процеса на унищожаване на излишните боеприпаси, защото едно е ясно - страните от НАТО, не само, че самите те унищожават излишъците, защото те не само не носят полза, а обратно - те са и опасни, особено когато им изтече срокът на годност.

Така че този процес е уместен и много добре разбиран от съюзниците от НАТО. Въпросът е, че капацитетът не е достатъчен, за да се реши бързо. Просто запасите са огромни, които са наследени от времето на Студената война.

По конкретния инцидент ние веднага информирахме чрез Евроатлантическия център за реагиране при извънредни ситуации нашите партньори какво става. Ако има нужда от някакво съдействие, пак по същия канал можем да поискаме такова. Имам сигнали от отделни съюзници, че са готови да окажат съдействие, ако е необходимо.