Основната ни цел сега е да работим за силни европейски институции и силна интеграция. Това обяви президентът от 2012 до 2017 г. Росен Плевнелиев, цитиран от БНР.

Плевнелиев взе участие в студентска научна конференция на випуск "Жак Делор" от специалността "Европейстика" в Софийския университет по случай Деня на Европа.

Плевнелиев е доволен, че новият кабинет е декларирал евроатлантическата си линия. Той обаче предупреди за опасности, изтъквайки че новото ни правителство е проевропейско с някои изключения.

"Аз никога не нарекох някои хора в България патриоти. Аз продължавам да ги наричам националисти", подчерта Росен Плевнелиев.

Според него трябва ясно да формулираме приоритетите си за председателството. Предложението на Плевнелиев включва четири приоритета, а именно: интеграция на Западните Балкани, развитие на Стария континент след Брекзит, рамката за развитие на Съюза след 2020-та година, когато спират еврофондовете и култура и образование.

Росен Плевнелиев заяви, че днес можем да признаем с гордост, че постигнахме своята мечта - да сме част от Европа. Според него страната ни има силна роля и активна позиция.

По думите на Плевнелиев голяма част от отговорните решения по отношение на миграционната криза са взети благодарение на България, която е била инициатор. "Ние двамата с Бойко Борисов минавахме за експерти по тази тема, особено той", коментира Росен Плевнелиев.

Той е убеден, че бъдещето на Европа е в създаване на правила, които важат за всички, както и наднационални институции, които да ги гарантират.