"Рязането на бюджета не е реформа, националната сигурност не е счетоводство". Това коментира в студиото на „Тази сутрин" бившият военен министър Бойко Ноев. Премиерът Бойко Борисов носи цялата отговорност, изтъкна Ноев и призова ефективността на полицията да бъде обсъдена по време на утрешното заседание на КСНС.

За Ноев ресурсът за сигурност трябва да се повиши като за целта или ще се теглят заеми, или ще се вдигат данъците. Ексминистърът се обяви за повишаване на подоходното облагане.

Бойко Ноев смята, че в момента има „Една дълбока криза на националната сигурност на България на фона на много лоши събития на нашите граници и в Европа". Тази криза е на доверието заради нарушеният от държавата принципен договор с униформените, както и заради лошото управление на ресурсите.

"Правителството е поставено на колене от голямата грешка, която допусна", убеден е Ноев: „Премиерът носи цялата отговорност за това, което се случи - по негово разпореждане е дошло това наказание за онези министерства от силовия сектор, които, по думите на финансовия министър, не са правили реформи една година".

Според бившия министър, Бойко Борисов трябва да се извини в лично качество, „да каже „сгреших" от първо лице единствено число, а не „каква добра работа свърших, какви ги оплескахме". По думите му не може да се говори за преврат, а за политически автогол.

Ноев беше категоричен, че полицията е неефективна, защото е зле оборудвана и трябва да се пренасочи по-голям ресурс. Той призова именно това да бъде обсъдено на утрешния Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) при президента, а не „да се занимава с международното положение абстрактно".

Бойко Ноев отправи тежки критики към сегашния веонен министър: „Възмутителното е, че Ненчев се кани да прави корабостроителна програма, вие разбирате ли за какви хора говорим?! Тогава, когато Сухопътните войски, които са основната сила, която би помогнала при голям проблем при границите и вътре в страната, ходи гола и боса, няма коли, няма акумулатори... В момента армията може да изкара хикс-хикс-хикс войника", каза Ноев.

Според него, на този фон системите в сектор "Сигурност" продължават да се държат феодално и всяка да работи по някаква своя програма. Той призова усилията в тази област да бъдат централизирани в съвета по сигурността към премиера.