Състоянието на БАН е абсолютно напрегнато. Това алармира председателят на Академията акад. Стефан Воденичаров пред БНР.

След като при гласуването на Бюджет 2016 БАН не успя да се пребори за по-добро финансиране, като най-голям проблем пред Академията Воденичаров открои въпроса с младите учени

"С повишаването на минималната работна заплата от Нова година на 420 лв. една хигиенистка в Академията ще получава 420 лв., а млад учен с висше образование - 445 лв. Това е разрушаващо за бъдещето на Академията. Надявахме се много, че в Народното събрание ще се разбере, че БАН като национална институция върши своята работа, но не ни достигнаха 15 гласа в зала. Това беше много лоша новина за нас. В Академията бяхме шокирани от тази новина", коментира академикът.

В лицето на образователния министър виждаме човек, който мисли за бъдещето на младите хора. Имаме напреднали разговори за програма в помощ на младите учени в БАН, каза още Стефан Воденичаров. С повишаването на минималната работна заплата допълнително трябва да имаме милион и 600 хиляди лева, за да покрием тези разходи, уточни той.

Критични за финансовото състояние на БАН се оказват около 12 млн. лева, но Академията още тази година има "орязване" на бюджета си с 6 милиона, припомни Стефан Воденичаров и подчерта, че все още се надява намаленият за настоящата година бюджет да бъде компенсиран и да се „запушат дупките“ във финансирането на Обсерваторията в Рожен и на други институти. За целта се водят разговори с финансовото министерство, съобщи акад. Воденичаров.

Вселенският патриарх Вартоломей бе посрещнат при нас като човек, който работи за запазването на природата и за това да се говори за устойчиво развитие, за него се говори като за „зеления патриарх“, а нещата, свързани с неговото поведение като глава на източноправославната църква не са в рамките на нашата компетентност, изтъкна акад. Стефан Воденичаров по повод критиките, които бяха отправени към БАН за поканата на Вартоломей у нас и удостояването му с орден "Стара планина".

Според Стефан Воденичаров, Вселенският патриарх е привърженик на диалога между религиите, а това в днешния свят е важно.