От МВР изнесоха данни за нивата на престъпността в страната по време на брифинг.

Най-много престъпления за първото шестмесечие на тази година са регистрирани на територията на Столична община.

Следват полицейските управления във Варна, Бургас, Пловдив, Плевен. На последно място в „класацията" е Смолян. На предпоследно място е Силистра, а преди това - Кърджали. Това показват данните от т.нар. карта на престъпността, въведена от МВР и въз основа, на която се планира и организира патрулно-постовата дейност.

Тази карта ще се използва с цел намаляване на престъпността, заяви по време на пресконференция шефът на Дирекция "Координация и информационно-аналитична дейност (ДКИАД) комисар Николай Крушков. Той, заедно със силовия министър Цветлин Йовчев представиха резултатите от текущото изпълнение на програмата на МВР.

С помощта на картата се систематизира цялата информация по видове престъпления, определят се местата с концентрация на престъпна дейност. Разграничават се и времевите зони, в които се изменя динамиката на престъпността.

От МВР се похвалиха и че с помощта на картата ще се противодейства по-ефективно на нарушенията на обществения ред и като цяло ще съдейства за намаляване на престъпността.

Чрез картата се вижда и каква е концентрацията на престъпленията според тъмната и светлата част на денонощието. Това от своя страна ще спомогне за гъвкаво управление на нарядите и ефективното им инструктиране.

От ръководството на МВР са помислили и как да следят дейността на патрулите. Това ще става чрез автоматизирана информационна система за позициониране на автопатрулите в МВР.

Целта е да се визуализира местоположението, броя и статуса на автопатрулите, да се контролират зададените маршрути и зони на действие, както и да се контролира изпълнението на поставените задачи. Ще се следи и количеството гориво в резервоара на колата.

Така може да се извършва контрол по зададен район и маршрут. Може да се отчита и пробега на автопатрулите, както и да се прави анализ на скоростта, обясни шефът на ДКИС комисар Иван Димитров.

Той обясни, че предстои инсталиране на GPS устройствата в определените за това автомобили, оптимизиране на нормативната база за работа на системата и обучение на служителите за изпълнение на задачите до 1 месец.

В момента има около 120 автомобила с инсталирани такива устройства. До 3 месеца ще бъдат оборудвани още 1000 автомобила. Те ще бъдат пръснати в районите, съобразени разбира се с летния сезон и туристически сезон.

Министър Цветлин Йовчев обясни, че леко препятствие за изключителната точност на картата е, че има много хора, които не мислят, че полицията може да им помогне. В тази връзка ще се търси помощта на различни специалисти, сред които и социолози, за да се намери реална статистика на престъпленията, които са извършени, но не са обявени.

За битовата престъпност МВР-шефът отчете, че има положителни резултати, но призова да не се бърза с изнасянето на данните. „Нека да не бързаме и да казваме, че всичко, което е постигнато в този месец е заради нас. Нека да оставим едни 6 месеца, за да има достатъчно статистически материал и тогава ще говорим", призова още той.

ДАНС ще се бори с черното тото. Това става след като ГДБОП премина към Агенцията, а лично главният секретар на МВР ще се заеме с въпросите за футбола.

Иначе МВР-шефът Цветлин Йовчев гарантира, че двамата кандидати за ръководител на ДАНС са почтени хора.
Владимир Писанчев и Недялко Недялков бяха препитани вчера от парламентарната комисия за контрол над службите и СРС-тата. И двамата не използваха на 100% предоставените им 15 минути на разположение, за да представят концепциите си. Задоволиха се с не повече от по 10 минути, а идеите им общо взето се припокриваха.

Запознат съм с биографията на Недялко Недялков и няма нищо притеснително в нея. И двамата кандидати имат професионални качества, гарантирам ви, че това са почтени хора, коментира пред медиите Йовчев.

По думите му, съвсем скоро министър-председателят Пламен Орешарски ще каже кой е избраникът му.

Министърът коментира и разсекретеното преди дни от ДАНС дело „Галерия." Той лично е на мнение, че няма формални нарушения.

Дълбоко вътрешно аз не одобрявам този подход и няма да допусна такова нещо да се случи, заяви Йовчев и поясни, че разследването на изтичане на класифицирана информация не трябва да става чрез подслушване на журналисти.

Според ключовата фигура там не е Писанчев, а тогавашният шеф на Агенцията.