Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов ще внесе сигнал в прокуратурата за нарушения на бившия земеделски министър Нихат Кабил във връзка с отпускането на 1.5 млн. лв. на "Булгарпродукт" АД, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Според министър Найденов акционерите в „Булгарпродукт" ги няма, няма дивиденти, лихви и самото дружество не е извършвало никаква дейност.

През 2005 г. от бюджета на МЗХ са били прехвърлени 1.5 млн. лв. на частна фирма. Това е станало по предложение на бившия министър Нихат Кабил и с одобрението на две правителства - на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев.

Дружеството е създадено, за да участва в смесена българо-руска фирма за изграждане на дистрибуционен център за продажба на селскостопанска продукция в близкия до Москва град Подолск.

По предложение на Нихат Кабил на 29 юни 2005 г. Сакскобургготски подписва постановление, с което държавата придобива акции в съответната фирма на стойност 1 500 000лв.

В постановлението се казва, че парите се ползват за маркетингово проучване, изработване на идеен проект и т. н. и за изграждане на дистрибуционен център за търговия с български храни и напитки в град Подолск,

През лятото на 2008 г. с банков документ се установява, че от 1,5 млн. лв. са останали 1,373 млн. лв. установена е липсата на лихвите, които са били не по-малко от около 80 000 лева годишно.

Междувременно в Москва е регистрирано "Съюзпродукт" дружество, което трябва да бъде партньор на "Булгарпродукт" в бъдещия център в Подолск.

Двете дружества регистрират в Русия съвместното "Болгарсоюзпродукт" АД.

"Съюзпродукт" осигурява необходимия терен, но в последствие заявява, че повече не желае да участва в проекта и предлагат българското дружество да изкупи притежаваните от тях акции.

От ръководството на дружеството предявяват претенции за 2.5 млн. долара, допълни министър Найденов.