160 млн. лева са неизплатените задължения на държавата към доставчици, изпълнители на обществени поръчки, а от тях 65 млн. са за Министерство на отбраната, като само 35 млн. са за погасяване на част от задълженията на ВМА. Необходими са 30 млн., които МО трябва да получи за модернизацията на навигационните системи и авиониката на изтребителите.

Това стана ясно от интервюто на военния министър Ангел Найденов в Нова ТВ.

На въпрос за реформата в Българската армия министърът каза, че това, което прави новото ръководство на МО е да спре или да отложи част от плановете за трансформация, за които няма убедителни аргументи. Като пример той посочи бригада „Специални сили“, която няма да бъде трансформирана в полк, тъй като това е и в противовес с практиката в държавите-партньори.

Ангел Найденов поясни, че въведеното допълнително условие за пенсиониране е абсолютно ненужно, защото в рамките на всяко воинско звание има пределна възраст, при навършването на която задължително военните се пенсионират.
По думите му става въпрос за около 1 100 души, които биха придобили право на пенсия и дори всички да решат да се възползват от това право, то няма да струва повече от 5 млн. лв.
„По-големият проблем е защо от 10 категории, които ползват облекчени условия на пенсиониране, бяха засегнати само тези на военните”, попита министър Найденов.

По отношение на проблема с охраната на имотите с отпаднала необходимост, министърът на отбраната добави, че МО в момента разполага с 1100 имота, за които се изразходват между 12 и 14 млн. лв. Той обясни, че има три типа имоти - имоти, които се предлагат за продажба, като миналата година са осъществени само 10 сделки за под 1 млн. лв. приход за МО.

Другата група са терените, които се предоставят безвъзмездно на общините. „Но има и трета група, която нито могат да бъдат продадени, нито пък има интерес към тях. Там отиват голяма част от разходите, които правим“, отбеляза Ангел Найденов.

Във връзка с нерегламентираните полети с военни самолети и вертолети на предишното управление министър Найденов каза, че използването на военна техника извън описаната в документите е скъпо струваща прищявка, без нормативно основание. „В резултат на това днес нямаме достатъчно гориво и част от хеликоптерите са с изтекъл ресурс и за да бъде възстановена летателната годност са необходими по 500 хиляди лв. за ремонта на всеки един от двигателите“, каза още министър Найденов и допълни, че от 12 хеликоптера „Кугър“ лети само един.

Той подчерта, че 166 летателни часа са осъществени за невоенни цели, като стойността на горивото е 820 хиляди лева, а общите разходи са над 1 млн. и 800 хил. лева.