Назначен е Одитен комитет, който ще отговаря за средствата от Европейския съюз към министерство на финнасите.
Със заповед на министъра на финансите за председател е назначен Васко Райчев. Членове са Валя Йорданова и Кръстина Тоткова, съобщават от ведомството.

Одитният комитет към Изпълнителна агенция Одит на средствата от Европейския съюз" (ОСЕС) е специализиран, наблюдаващ и консултативен орган, независим от изпълнителния директор.

Предмет на дейността му е прилагането на професионалните и етичните принципи и стандарти и добрите приложими практики в областта на одита при осъществяване на дейността на агенцията.

Според устройствения правилник на агенцията одитният комитет се състои от председател и двама членове с доказан опит в областта на финансите и одита, които се назначават от министъра на финансите и се отчитат пред него.

Членовете на комитета имат неограничен достъп до информацията и документацията, която е на разположение в агенцията. В тяхната компетенция е да дават препоръки за отстраняване на наблюдавани отклонения, непълноти и несъответствия в работата на агенцията.

Днес министърът на финансите Пламен Орешарски се срещна с изпълнителния директор на ИА „Одит на средствата от Европейския съюз" (ОСЕС) Райка Онцова и новоназначения екип на одитния комитет.