НДСВ ще настоява в парламента незабавно да бъдат освободени шефовете и бордът на директорите на „Автомагистрали" ЕАД, които отговарят за поддръжката на магистрала „Хемус", на която вчера хиляди хора бяха блокирани при минусови температури заради непочистен сняг.

Това заяви народният представител от НДСВ Олимпи Кътев.

Жълтият депутат Йордан Мирчев, който е и председател на Комисията по транспорт и съобщения в парламента заяви, че ще бъдат търсени строги санкции за виновниците за вчерашния хаос.

Днес той свика извънредно съвместно заседание на Комисията по транспорта и съобщенията и Комисията по бедствията и авариите заради задръстването по магистралата.

Членовете на двете комисии ще възложат на Управителния съвет на фонд "Републиканска пътна инфраструктура" да направи преглед каква е подготовката за работа при зимни условия.

Йордан Мирчев предлага областните управления на "Републиканска пътна инфраструктура", „Автомагистрали" ЕАД и областните управители, заедно с Гражданската защита и ангажираните за поддръжката на пътищата организации, да направят оперативен щаб, който да информира постоянно медиите и обществеността за пътната обстановка и да предлага алтернативни маршрути на водачите.

Според Мирчев е необходимо КАТ да участва много по-активно по осигуряването на рисковите места по пътищата и регулирането на движението.