Зам.-председателят на НДСВ и председател на предизборния щаб на НДСВ Милен Велчев като гост на предаването „Тази сутрин" на БТВ каза, че НДСВ би могла да води разговори с настоящия кмет Бойко Борисов за подкрепа на неговата кандидатура на предстоящите местни избори.

Според Милен Велчев няма никаква пречка и няма нищо по-естествено НДСВ да си сътрудничи с ГЕРБ.

По същата логика Велчев посочи, че НДСВ би могла да подкрепи и една силна независима кандидатура, която предварително да е подкрепена от БСП.

Ние не робуваме на политически построения. Такива разговори не са извън полето на реалностите", аргументира позицията на партията си Милен Велчев, но посочи, че на този етап срещи и разговори не са планирани.

Велчев беше категоричен, че самият той не би могъл да се кандидатира в надпреварата за кметското място в столицата, тъй като най-малкото не би могъл да съвместява длъжностите на кандидата и на шеф на предизборния щаб.

Той посочи като евентуални силни кандидатури на НДСВ за местните избори тези да Соломон Паси, Даниел Вълчев, Н. Василев.

На въпрос дали не се наблюдава едно своеобразно оттегляне на Симеон Сакскобругготски от българската политическа сцена, Велчев каза, че се надява „нашият лидер да има сили да ни води още години наред, тъй като това е от полза за всички и за цяла България". По думите му „нашият лидер изразява и в пълна степен нашите принципи", затова и не очаква да има разцепление в партията или формиране на вътрешни фракции.

Милен Велчев коментира и настоящата ситуация, в която се намира управлението на тройната коалиция. НДСВ също са формирали пакет от предложения, 11 на брой, за икономическата и социалната политика.

„Тези предложения са десни и се надявам да се намери златното сечение, баланса между либерална и социална политика", коментира зам.-председателят на НДСВ един евентуален сблъсък с коалиционните партньори в управлението .