НДСВ ще участва със самостоятелни кандидати на много места в област Кърджали. Това заяви областният председател на НДСВ Васил Дончев на пресконференция днес.

По думите му хората изпитват носталгия към управлението на НДСВ, когато са били златните дни за бизнеса и медиите.

Проектът на министъра на правосъдието Маргарита Попова на закона за отнемане на имущество, придобито от престъпна или незаконна дейност, предизвиква много тревоги у НДСВ. Председателят на НДСВ Христина Христова обърна внимание, че това е един репресивен закон, погазващ правата на човека и правото на собственост - конституционни права на българите. Нещо повече - нарушен е фундаментът на цялата ни правна система - принципът, че всеки е невинен до доказване на вината му.

Законът „Попова" се опира точно на обратната презумпция - че всеки е виновен до доказване на невинността му. Този проект още веднъж потвърждава правилото напоследък да се нарушават конституционни права.

НДСВ ще следи внимателно развитието както на този закон, така и на изборния кодекс и ако наистина този кодекс съкращава демокрацията у нас и правото на избор, то тогава ще прибегнем отново до сезиране на омбудсмана, както и на евроинституциите, категорична бе Христова.

Според Христова бюджетът „Борисов" взима най-много от гражданите и фирмите и дава най-малко услуги. Например за образование - само 3.3% от БВП, за здраве само 3.9% от БВП. В 20-годишната ни история тези два сектора не са били финансирани с по-малко от 4%, подчерта тя.

На въпрос дали НДСВ би се коалирало със стари коалиционни партньори на местните избори, председателят на партията отговори, че по нейни наблюдения и разговори местните организации на НДСВ не са склонни на този етап към сътрудничество с БСП и ДПС. Най-близки идеологически си остават партиите от синята коалиция, даже нещо повече, по места забелязваме общи инициативи между НДСВ, СДС и ДСБ, каза Христова.