Днес в централата на НДСВ Политическият съвет на партията е приел позиция по актуалната икономическа и политическа ситуация в страната.

По предложение на Минчо Спасов тя ще бъде изпратена на премиера Бойко Борисов придружена от басните на Жан дьо Лафонтен.

Като в баснята този кабинет са щурци - вдигат шум и се щурат, но не пълнят мравуняка, а го изпразват. На България са нужни не щурци, а мравки, които да пълнят мравуняка", описва ситуацията Минчо Спасов.

В позицията си НДСВ изразява силна загриженост за случващото се в страната.
По средата на икономическа криза, която не се помни като мащаби, правителството изцяло е загърбило икономиката и развитието на страната, смятат жълтите.

Според НДСВ ГЕРБ разполагат с най-големия бюджет на България, а са отворили най-големия бюджетен дефицит.
ГЕРБ си позволява да нарушава европейските си договорености, както и да поставя под съмнение големите инфраструктурни и инвестиционни проекти на България.

Всички тези объркани и непредсказуеми приказки и действия на ГЕРБ пораждат само съмнения и страх у хората и бизнеса, пише още в позицията на жълтите.

Според тях ако с лека ръка се тръгне към увеличаване на преките данъци, тогава ГЕРБ ще бъдат принудени да повишат и непрекия данък ДДС. Повишаването на данъците - вече дори и ГЕРБ знаят от горчивия си опит с повишаването на акциза, не носят в бюджета повече пари, а точно обратно.

Подобни стъпки ще пратят фирмите в сивия сектор и загубите на обществото ще бъдат още по-големи, предупреждава НДСВ.

НДСВ е силно обезпокоено от факта и че правителството води икономиката в погрешна посока. Вместо да създава условия за добро функциониране на бизнеса, то плаши инвеститорите, смятат те.

НДСВ пита и кога най-сетне ще разберем какви са философиите на закъснелите вече година реформи в здравеопазването, пенсиите, МВР, земеделието, екологията и т.н. След като съдът е вечно виновен и корумпиран, как и кога ще се реформира съдебната система? За това, убедени сме, не трябват пари, а професионализъм и политическа отговорност.

НДСВ категорично заявява, че вдигането на данъци за икономиката би било удар в стената с 200 км/ч!

Цели три правителства стъпка по стъпка с цената на много усилия, бюджетна дисциплина и целенасочена стратегическа политика работеха, за да стане България част от Европа, страна с най-ниските данъци в ЕС и притегателен център за чуждестранните инвестиции и развиването на бизнес. Сегашното правителство поради своята очевидна некомпетентност и финансово-икономическа импотентност подготвя отхвърлянето с лека ръка на най-големите либерално-икономически постижения за българите - така завършва позицията на НДСВ за управлението на кабинета.