7 спешни мерки за финансовата криза предлага НДСВ на премиера. Мерките бяха представени в кулоарите на парламента от Милен Велчев.

Да се увеличи гаранцията върху банковите влоговена физическите лица от 40 хиляди лв. на 100 хиляди лв. и да е валидна в следващите 12 месеца, предлага НДСВ във връзка с отражението на световната финансова криза у нас.

Сред мерките е и предложение за отлагане на актуализацията на цените на газа от януари 2009 за април 2009 година. НДСВ предлага и да се приспада данъчната основана ипотечни заеми на физически лица, когато максималния лимит е 100 000 лв. и да е за основното жилище на семейството.

Да се увеличат инвестициите в инфраструктура от бюджетния излишък тази година, а също и в бюджета за 2009, предлага още НДСВ. Сред предложенията е стимулиране на износа чрез увеличаване на лимитите на Българска агенция за експортно застраховане.

Да се опростят процедурите по възстановяване на ДДС, като се гарантира, че фирми, които нямат нарушение няма да чакат повече от 6 месеца за данъчния си кредит, предлага още на партньорите си НДСВ.

В предлаганите мерки влиза и предложение да се увеличат значително средствата за международна туристическа реклама в бюджет 2009 и да се увеличат приходите от международен туризъм.

Мерките са изготвени от Консултативния съвет по икономика и финанси на НДСВ и ще бъдат представени за разглеждане на коалиционните партньори.