С тревога и изненада разбрахме, че с Бюджет 2010 правителството отнема от майки на бебета цели 1.5 милиона лева в името на погрешно разбрана „спестовност".

Toва посочват от НДСВ във връзка с решението на правителството да гласува намаляването на еднократната помощ за майки на близнаци и премахването на еднократната помощ за майки-студентки.

Цели три години ни трябваха на нас, политиците от НДСВ, и на няколкото неправителствени организации, за да успеем да прокараме поредица от мерки в подкрепа на младите семейства, категорични са жълтите. От партията твърдят, че не са правили чудеса, но са осигурили:

  • една година платено майчинство с 90% от заплатата;
  • специална помощ при раждане на близнаци от 1200 лева за всяко дете, вместо по 600 лева.
  • младите майки, които следват редовно, при раждане на дете да получават също специална помощ от 2880 лева годишно, т.е. една минимална работна заплата месечно;

От НДСВ  изтъкват и антикризисната мярка за младите семейства, които си купуват първо жилище с ипотека - намаляване на данъчната основа с лихвите, които трябва да платят, поставихме началото на  системна политика за младите семейства.

С Бюджет 2010 се слага кръст на една много положителна политика за младите хора и то във време на криза, посочват жълтите и допълват, че са разтревожени от мерките на правителството.

В позицията си те задават следните въпроси към управляващите:

  • Нали не вярвате, че помощите за 1956 близначета ще „взривят" бюджетът?
  • Нали не вярвате, че осмелилите се да имат дете, будни млади момичета-студентки, които са не повече от стотина в цялата страна, ще разклатят финансовата стабилност на държавата? Или намалените данъци с размера на лихвите на младите семейства, ще срутят финансово страната?

    Заради непрекъснато задълбочаващата се демографска криза България върви към изчезване от картата на европейските нации. Нали не искаме това?!

От НДСВ призовават по време на обсъжданията на Бюджет 2010 управляващите  да проявят далновидност и да дадат шанс на българската майка да се осмели да мечтае да има дете и да има възможността да се грижи добре за него.