"Не" на Луков марш, "да" на любовта. Този призив прозвуча от декларация на ДПС, прочетена в началото на днешното пленарно заседание от Тунчер Кърджалиев. От партията остро възразиха срещу насрочения за 14 февруари ежегоден марш.

ДПС категорично осъжда преклонението пред личности, свързани с фашистка идеология, а също и мероприятия в тяхна чест, съпроводени с демонстрация с нацистка символика и своеобразен съвременен неонацизъм, изтъкна депутатът. Такова мероприятие било Луков марш.

ДПС категорично се обяви срещу всякакви прояви на расова, религиозна и етническа омраза. Смятаме, че споменатото планувано събитие с униформи, нацистки символи и запалени факли ще провокира прояви на омраза и противопоставяне на общности от хора в България, но също ще създаде негативен образ на държава, допускаща такива опасни предизвикателства за цивилизацията, върху която се основава съвременният свят, подчерта Кърджалиев. Това е поругаване на светлата памет на хилядите жертви на Холокоста и войниците, загинали, за да освободят Европа от фашизма, допълни той.

В марша от ДПС виждат опит да се пренапише историята на Втората световна война и отричане на репресиите, на които са подлагани евреите. За съвременните проявления на крайния национализъм трябва да се пише и говори така, че да не остава никакво съмнение в това, че думата е с негативна конотация, а целите и действията на последователите му са недопустими и осъдителни в съвременния демократичен свят, изтъкна Тунчер Кърджалиев. Той припомни, че вече 12 години у нас се почита Луков марш.

От ДПС смятат, че е недопустимо да се подкрепят подобни демонстрации. Крайно кощунствен е и фактът, че този марш ще се проведе в навечерието на честването на 70 години от победата над фашизма, припомни депутатът.

Кърджалиев изтъкна разгърналите се в последно време антиромска истерия и ксенофобска реторика. С унищожаването на хитлеризма, по думите му, не са унищожени от човечеството ксенофобията и омразата към различните. Затова трябвало да се заклеймят всички тези антидемократични идеологии.

От ДПС настояват всички партии да изразят непримиримостта си към Луков марш. Столична община пък да забрани проявата. Нека на 14 февруари, ден с важен, почитан, ритуален празник и ден на любовта, всички заедно да кажем "Не" на омразата, настоя Тунчер Кърджалиев.