Emaxpress
Готов е вариантът за промени в социалния кодекс. Те ще регламентират новия начин за изплащане на болничните. Социалното министерство вече е изготвило проект, който ще бъде обсъден и гласуван на заседанието на кабинета утре, съобщи БиТиВи.

Предвижда се работникът да не получава пари за третия ден от болничните. Два дни ще се поемат от работодателя.

Първият от болничните дни ще се поема сто процента от средното брутно трудово възнаграждение, а вторият - 60%. От четвъртия ден плащането ще поема Националният осигурителен институт.

Според синдикатите обаче новото предложение за болничните е - първият ден да не се плаща, вторият ден да се плаща 100 процента от работодателя и третият ден отново от работодателя, но 60 процента от дневната надница.

Промяната ще важи до края на тази година. Мотивите са увеличените със 160 хиляди болнични за първото тримесечие на годината в сравнение със същия период на миналата година, което може би е свързано с евентуални злоупотреби.

Последното внесено предложение за невзетите отпуски е те да се използват до края на тази година. Предвидена е възможност само десет дни да се прехвърлят за следващата година.

Междувременно синдикатите остро възразиха на предложените промени. Според тях те ще ударят най-силно хората с ниски доходи.

По информация на КНСБ правителството се връща към старото си предложение натрупаните стари отпуски да могат да се изчистят само до края на тази година, а ако служителят напусне, да му се плащат само 10 дни.

От синдиката предупреждават ще съдят кабинета в Съвета на Европа заради нарушаването на конвенция, която България е ратифицирала.

Вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никофоров заяви, цитиран от БНР, че синдикатът започва подготовка за национален протест, ако правителството едностранно гласува решение за натрупаните стари отпуски и болничните.

КНСБ вече отхвърли идеята натрупаните отпуски да се изчистят до края на тази година и един от първите болнични дни да не се заплаща.

В промените в Кодекса на труда, които се предлагат от правителството ще пише, че годишният отпуск ще се ползва по график, съгласуван между работодателя и синдикатите.

Там където няма профсъюзи - от общото събрание на колектива, обясни Емил Мирославов от социалното министерство.

За всеки работник ще се определя период, в който той да ползва годишния си отпуск. Целта е да се избегне натрупването и от друга страна да се гарантира, че служителят ще ползва отпуската си.