"Живеем в трудни времена на геополитически промени и рекорден брой кризи в Европа и по света”, това заяви в новогодишното си обръщение българският президент Росен Плевнелиев. Никоя нация не е имунизирана срещу съвремвнни предизвикателства като тероризъм, климатични промени, икономическа стагнация или миграционна вълна.

По думите му, историята ни учи, че траен мир е възможен само чрез сътрудничество и правила, които важат за всички, а различията нека се решават по мирен начин, не със сила. В днешно време не ни трябват силни хора, а силни институции. Демократичните институции, служещи на хората, са символ на успешната държава. Демокацията не е перфектна, но ни прави силни и свободни.

Няма време за повече отлагане или половинчати решения! Време е дългочаканите реформи - в съдебната система, здравеопазването, образованието, настоя той.

Като безспорен успех той определени проведения по-рано тази година референдум, на който са гласували около 2 млн. души.

Да изпълним Националната програма „България 2020“, а скоро да изработим и се обединим около план за развитие на България до 2030 г.”, заяви като приоритет президентът.

Държаният глава обърна внимание на това колко важно е да бъдем заедно и единни в такива трудни времена и при решаване на такива проблеми.

Заедно с интеграцията към модерна Европа трябва да помним и завета на дедите си, настоя той. Силата на българите е в здравите ни корени, в нашата духовност и ценности, в толерантността и уважението към различния. Да знаем, че имаме и идеал, и цел, и посока “за чиста и свята република и да бъдем равни на другите европейски народи”.