Оградното съоръжение на границата е неефективно. То на практика е един огромен портал. Това заяви по време на пресконференция зам.-председателят на ПП АБВ Румен Петков.

По думите му държавата не контролира процеса по изграждане на съоръжението, което се строи некачествено и е лесно преодолимо. "Имаме една ограда, за която някои от т. нар. патриоти, прегракнаха. Това оградно съоръжение е дискредитирано. То е един огромен портал за "добре дошли", посочи той.

Според оценката на АБВ, опитите на други политически сили да яхнат общественото недоволство вреди и на усилията за достигане до решения и на сигурността ни. От партията на Първанов напомнят, че още преди месец са внесли предложения за промени в Наказателния кодекс, които предвиждат на първо място да бъдат увеличени наказанията както за трафикантите на хора, така и за самите чужденци, които преминават на територията на България без необходимите документи.

Те настояват и за проверки по изграждането на граничното съоръжение - къде е изградено, какво е качеството му, за какво се изразходват средствата, отделени за тази дейност - като това и до този момент не е направено.

Според АБВ поведението и изказванията на вътрешния министър Румяна Бъчварова са хаотични и непоследователни. По думите на Демира Дичева държавата не може да докаже какви са страните на произход на мигрантите без документи, както и тяхната възраст. Не е ясно и дали мигрантите, които влизат у нас, не принадлежат към редиците на терористична организация.

Държавата не разполага с достатъчно от необходимите за целта тестове, а нелегално пребиваващите у нас, се възползват от това и декларират, че са непълнолетни, за да не бъдат екстрадирани.

Ръководството на АБВ отговори и на въпрос, свързан с все по-нарастващия натиск от страна на турския президент Ердоган и заплахите му, че ще залее България и Европа с мигранти.

Според тях Европейският съюз е проявил една импотентност - неспособност да оцени ситуацията в Турция и средносрочната перспектива. АБВ припомнят, че са предлагали решения и инструменти за кризата като членове на ЕС и на НАТО.

"За съжаление, поведението на последните няколко български правителства по въпроса е унизително. Ние говорим за това как трябва да се адаптираме и приспособяваме... Някой да е чул досега външният министър или министърът на отбраната да е поставил някакви искания за сигурността на България - не", питат от АБВ.

На пресконференцията стана ясно и че АБВ ще внесе в парламента декларация с национални приоритети, по които държавата да работи до намирането на изход от политическата криза. Документът ще бъде представен утре по време на Председателския съвет в рамките на Народното събрание.

В него се предлага създаването на експертна група по промените в Изборния кодекс, постигане на съгласие около мерките за преодоляване на бежанския проблем, гарантирането на строга фискална дисциплина до назначаването на нов кабинет, мерки за гарантиране на работата по изпълнение на европейските програми и по организиране на предстоящото председателство на България на Европейския съюз.
Не на последно място се предвижда и план за работа по приключване на спора с "Атомстройекспорт", за да започне да се търси реален инвеститор за АЕЦ "Белене".

По думите на зам.-председателя и говорител на ПГ на АБВ Мариана Тодорова пакетът от мерки ще помогне на страната ни да преодолее кризисния момент, при който само за около 6 месеца България ще има 4 правителства.

Според АБВ в рамките на това НС няма време и политически ресурс да се измени избирателната ни система, но от друга страна в обществото би се почувствала обида, ако не започне работа по намирането на варианти за промяна на настоящата избирателна система. Идеята е тази работна група да продължи работа и по време на служебните правителства и да предложи варианти за промени в ИК на следващия парламент и ако той реши, да има вече готови законопроекти, които може да обсъжда и приеме.