Във връзка с усложнената обстановка в Република Йемен и опасността от терористични действия и отвличания, МВнР препоръчва на българските граждани да се въздържат от неналежащи пътувания до тази страна.

Особено рискови са областите Amran, Al-Jawf, Saada, Marib, Shabwah, Hadramout, Dhale, Lahj и Abyan, в които посещенията са крайно нежелателни и следва да се извършват само след уведомяване на местните власти и осигуряване на придружители.

Посолство на Република България в Сана:
Пощенски адрес:
P.O.Box 1518, Sana'a , Yemen
Физически Адрес:
Area "Asr", 4 th Str., Residence No5, Sana'a , Yemen
Стационарни телефони:
Представителство (централа) - 00967 1 208469
Факс - 00967 1 207924

При необходимост от съдействие българските граждани, пребиваващи на територията на Република Йемен, следва да се обърнат за съдействие и консулска защита към посолството на България в Сана или към дипломатически и консулски представителства на държавите-членки на ЕС, акредитирани в тази страна.

Припомняме, Йемен се смята за нововъзникващ рай за терористите на Ал Кайда.

Нигериецът Умар Фарук Абдулмуталлаб, който се опита да взриви американски самолет на „Делта еърлайнс" по Коледа е свързан с арабския клон на Ал Кайда, чиято люлка в момента е Йемен.

Неуспешният атентат подтикна президента Барак Обама да поиска обстойно преразглеждане на процедурите за сигурност в САЩ.

Стрелбата в US базата „Форт Хууд", при която загинаха 13 американски военни, се свързва с терористите в Йемен.