От 1 януари 2021 г. не по-малко от един лев трябва е цената на нощния труд.

Това заяви социалният министър Деница Сачева, след като двете големи синдикални организации - КНСБ и КТ "Подкрепа" внесоха 101 586 подписи в ресорното министерство. Те искат значително увеличаване на цената на нощния и извънредния труд.

По думите ѝ предложенията на синдикатите намерили приложение в сегашното законодателство. Разговорите по темите на синдикатите продължават и занапред, увери Сачева.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров отбеляза, че преди да започне пандемията синдикатите събрали подписите във всички сектори на икономиката. КНСБ иска уреждане на заплащането на нощния труд по начин, който да гарантира труда му. Нощният труд трябва да бъде свързан с основната заплата, а не с минималната, подчерта Димитров.

Другото искане на КНСБ е увеличаване заплащането на извънредния труд. Най-нетърпимият проблем е със злоупотребяването, предупреди шефът на КНСБ. Конвенцията на МОТ ясно казва, че подобен режим може да бъде прилаган само при непрекъсваеми производства. За това хората искат сумирано изчисляване само при непрекъсваемите производства, настоя Димитров.

С подписката ние вдигаме въпросите да бъдат законосъобразно уредени по Кодекса на труда. Ние не предлагаме договорка с работодателите, а ние предлагаме правни аргументи и изискваме спазване на законодателството, изтъкна Пламен Димитров. За синдикатите двете теми са без алтернативни и наложителни.

Димитър Манолов от КТ "Подкрепа" посочи, че сумарното изчисляване на работното време трябва да се прилага там, където е необходимо и да се спре разхищаването на труда на хората. Ние ще продължим да настояваме за полагането на извънреден и нощен труд, каза Манолов.

Той отчете, че в България над 400 000 човека полагат нощен труд.