"Не се обсъжда въвеждането на забрана за излизане на неваксинираните граждани над 60 години. Това за момента не се обсъжда", заяви министърът на труда и социалната политика и вицепремиер Гълъб Донев в студиото на Нова телевизия.

Засега мерките дават необходимия резултат, смята Гълъб Донев. Броят на тестваните непрекъснато нараства - откриване на нови случаи и самото тестване способства за ограничаване на разпространението на инфекцията. В момента репродуктивното число е 1,3 и са надяваме то да падне до 1, когато и ще паднат част от ограниченията. Вицепремиерът заяви, че срокът за отпадане на мерките зависи от двуседмичния брой на заразени на 100 000 души.

Правителството следи ситуацията с доставките на кислород за болниците. Засега няма риск лечебните заведения да останат без доставки, въпреки че производителите на кислород продължават да снабдяват и индустрията, увери още Гълъб Донев. Запознати сме и следим развитието на случая.

"Въвеждането на тези мерки първо гарантират правата и свободата на хората да избират по какъв начин ще се ползват от всички права, така, че да гарантират живота и здравето на всички. Както и те самите да ползват всички права", добави вицепремиерът и подчерта, че с въведените мерки заведенията и местата за развлечение могат да работят на 100%, стига да осигурят пълна сигурност.

В отговор на изказвания на протестиращи от бизнеса, Гълъб Донев обясни, че служителите на държавна администрация, които работят на гише, също са задължени да предоставят зелен сертификат. Това е в сила още с влизането в сила на заповедта за въвеждане на зелен сертификат, увери Гълъб Донев. Също така и проверяващите служителите също са ваксинирани. В самото МТСП над 65% от служителите са или ваксинирани, или преболедували, извършва се мониторинг всяка седмица.

Не би трябвало да се удържат от заплатите цената на тестовете, това се приема като разход в счетоводството, поясни Гълъб Донев, но не беше конкретен за това дали е незаконно работодателят да удържа тези пари от заплатите на самите работници. Може обаче зеления сертификат да бъде въведен като изискване за работа, стана ясно от думите му.