Десетина привърженици на ВМРО и българи от Западните покрайнини организираха протест пред президентството на Република България по време на срещата между сръбския държавен глава Томислав Николич и неговия колега Росен Плевнелиев.

„Тук сме за да покажем и на нашия, и на сръбския президент, че не сме се забравили и не сме оставили българите в западните покрайнини", заяви зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки.

По думите му политиката на неглижиране на българската общност там продължава от страна на сръбската държава. „Отказва се честването на българските национални празници, прави се всичко възможно местното население да не бъде допуснато до своето политическо представителство и това се прави системо и последователно", категоричен бе той.

От ВМРО за пореден път настояха, че западните български покрайнини - Пиротско, Царибродско, Босилеградско са окупирани незаконно и това е международно признат факт. „Искаме от българския президент, от председателя на Народното събрание и от министър-председателя да поставят достатъчно отговорно, остро и ясно тези въпроси", настоя Джамбазки по отношение на предстоящите срещи на Николич у нас.

Заместник-председателят на ВМРО иска родните институции да се преборят за политическите права на българите в западните покрайнини, за правото им на сдружение в свои обществени и политически организации, за правото им да ползват български език във всекидневието си, да защитят правото им на медии. „Сръбските власти правят всичко възможно да подтиснат тази българската общност", възмути се той.

Нашият президент трябва да избяга от сухата и напълно безполезна дипломатичност и да постави тези въпроси, призова Джамбазки под прозорците на Плевнелиев.
„Нека поправя сръбският президент - не сме се тепали, а сме ги тепали, а причината била е агресията на сръбската държава. Това са историческите факти", категоричен бе Джамбазки.

По отношение на призива на Николич двата народна „да живеят днес и утре" от ВМРО настояха, че това може да се случи единствено, когато на българите в Западните покрайнини бъдат признати всички граждански и политически права. „Всичко останало е лицемерие, а сърбите за мое огромно съжаление са отлични дипломати по отношение на България и винаги успяват да постигнат своето", призна той и добави, че за сметка на това родните политици са „изключително либерални и неграмотни по тази тема" и имат страшен комплекс, когато трябва да защитават националния ни интерес.