Депутатът от ОДС Филип Димитров заподозря мнозинството, че бяга от законодателното уреждане на проблема за конфликтите на интереси.

Така той изтълкува прекратяването на днешния парламентарен ден още към 12. 00 часа - преди да се стигне до включените в програмата два предлагани от него законопроекта, отнасящи се до конфликтите на интереси.

Включването им в програмата според Димитров е формален израз на загриженост по отношение на проблема от страна на мнозинството.

Димитров припомни, че двата законопроекта (за промени в Закона за държавния служител и за промени в Закона за администрацията), внесени от него и група депутати, предвиждат забрана свързани с висши чиновници лица, магистрати, депутати, политици да участват в обществени поръчки чрез свои фирми и да печелят от държавни институции.
Предвидени са и сериозни санкции.

Самият факт, че двата законопроекта са включени в парламентарната програма е показателен за благоразположение на мнозинството те да бъдат гледани, заяви от своя страна Татяна Дончева.

Пленарният ден бе прекратен толкова рано, тъй като не се състоя парламентарният контрол, за което още от вчера стана ясно.