Бюлетини, на които в квадратчето за отбелязване на вота има букви, думи, име и инициали, ще се считат за недействителни на местните избори на 28 октомври.

Това съобщи говорителката на ЦИК Велислава Кръстева на редовния брифинг днес, предаде БТА.

Знаците, с които вотът ще се приема за действителен, включват: плюс, минус, наклонена черта, римските цифри пет и десет, цифрата едно, кръгче или други знаци, от които може да стане ясно волята на избирателите, уточни Кръстева.

Тя припомни още, че бюлетините трябва да са с два печата на гърба. Отбелязаният знак може да напуска очертанията на квадратчето, но не може да напуска пределите на хоризонталното поле, в което се намират номера и името на съответния кандидат, партия, коалиция и т.н.

Ако знакът излиза от това поле, но не засяга полето на друга партия, коалиция или независим кандидат, вотът също ще се счита за действителен, уточниха от ЦИКМИ.

Александър Александров, говорител на ЦИК, направи демонстрация на процедурата по гласуването и полагането на бюлетината в урната. Ако избирателят сгреши при попълването, има право само на една нова бюлетина, информира Александров.

Право на всеки гласоподавател е също така да попълни само една, две или три бюлетини, съответно за кметове и общински съветници, но с уговорката, че е длъжен да излезе от тайната стаичка с толкова бюлетини, с колкото е влязъл в нея.

Преди да ги пусне в урната, избирателят трябва да постави всяка бюлетина в плик, даден му от представител от секционната комисия.

От 0.00 ч. на 26 октомври до 24.00 ч. на 7 ноември по всяка вероятност ще бъде затворено пространството около бившия Партиен дом, където се помещава ЦИК.
В тази зона ще бъдат допускани само хората с акредитации и пропуски, каза още Александър Александров.