Това, което се публикува в последните два дни, е тежка пропагандна война с елементи на хибридни атаки. Такава оценка на всички твърдения за български ангажимент към румънски колеги за участие във флотилия съвместна с Турция срещу Русия в Черно море, даде военният министър Николай Ненчев в студиото на Нова телевизия. Всички писания са спекулативни и целят „просто да ни вкарат в обяснителен режим”, посочи военният министър.

Ненчев подчерта, че думата „договорка” не е добре да се използва в сферата на сигурността и той не го прави, а по време на всички разговори, които са се водили думата „флотилия” също не е използвана, а за Украйна и дума не е ставало.

Малко по-късно Ненчев отрече и всякакви идеи да са обвързани с военноморските сили на Турция като водещи. „Такава инициатива не е обсъждана. Ние под никаква форма не сме били участник в такива разговори с Турция”, отсече военният министър.

Ненчев няколко пъти повтори, че обещания и ангажименти държавата ни не е поемала. По думите му това, за което са водени разговори е нуждата от засилване на отбранителния потенциал в Черно море и изграждане на по-добра координация между отбранителните сили на страните-членки на НАТО. Това може да се случи с военни кораби и фрегати в Черно море, потвърди Николай Ненчев.

Президентът да съгласува националната позиция с НС, настоя Калфин

Президентът да съгласува националната позиция с НС, настоя Калфин

Да има ясен мандат преди срещата на върха на НАТО

„НАТО води предимно отбранителна политика, насочена към защита на всяка една от членките си. В НАТО се взимат общи, колективни решения”, обясни министър Ненчев и посочи, че за горните цели се използва програмата за съвместни учения и тренировки, включително и в Черно море.

Такива разговори е имало и те се водят на всяко едно заседание на НАТО, заяви още Ненчев, като подчерта, че той винаги настоява, ако се планират инициативи в Черно море те да бъдат не от регионален характер, а под егидата на НАТО. Според него, ако в рамките на НАТО се формират различни инициативи за засилване на отбранителния потенциал на Алианса, то ние трябва да се възползваме.

Една инициатива евентуално на Румъния ще бъде обсъждана едва октомври месец, а не по време на срещата на върха във Варшава. В момента с румънския колега не сме говорили на тази тема, заяви Ненчев: „Настоях при евентуално такива ангажименти те да са в максимално широк формат, като се включат и политическите, и експертните органи от НАТО”, заяви Ненчев.

По отношение на темата за създаване на многонационална бригада на НАТО в Румъния военният министър посочи, че българското участие би било на ротационен принцип, в бригадата ще се включат 400 души, като те ще присъстват в Румъния само когато това е необходимо, т.е. когато се провеждат учения, програми и др.

Николай Ненчев заяви няколко пъти, че няма никакъв разнобой между него, министър-председателя и президента и разговорите, които се водят, се водят „на един и същ език”. Според Ненчев те никога не са си противоречали.

„Всичко онова, което сме провели като разговори и дискусии, много добре е координирано между мен, премиера и президента”, заяви министърът.