Със заповед на министъра на отбраната служба „Военна информация" се задължава да предаде архивите си на Комисията по досиетата. "Така се слага край на една дълга сага, започнала още със старта на кабинета "Борисов 2".

Разбирам натиска това да не се случи", заяви на пресконференция военният министър Николай Ненчев. Най-вероятно ще има още тайни, които да излязат наяве, според него, но той е категоричен - досиетата трябва да излязат на бял свят.

Това е интересът на България, смята министър Ненчев. Няма в какво да се съмнявам, изтъкна той и изрази задоволството си, че комисията по досиетата щяла да си свърши добре работата. Не искам да чакаме повече, искаме тази страница да бъде затворена, изтъкна министърът на отбраната.

С предаването на досиетата министърът се надява шумът около служба "Военна информация" да спре.

Ненчев отново изтъкна предимствата на новия шеф на службата Йордан Бакалов, заявявайки за пореден път неговите морални качества. Противоречието с бившия директор на службата попречило на министъра още в началото на мандата си да издаде заповедта.

Законът бил гарант, че няма да има нарушения при разкриване на личностите зад документите. Повече от 30 000 единици се предават на Комисията по досиетата.

Поставяме началото на края на предаването на документите от служба "Военна информация", заяви и Евтим Костадинов, председател на Комисията по досиетата. Той е уверен, че с военната организация всичко ще приключи с предаването на документите от службата. Костадинов благодари за политическата воля за разкриването на цялата истина.

Той бе категоричен, че с разкриването на досиетата няма да се накърни националната сигурност. Даваме ясна гаранция и законът ще бъде спазен такъв, какъвто е, подчерта председателят на комисията. Няма да се накърнят и интересите на чужди граждани, привлечени да сътрудничат към служба „Военна информация".

Министърът е посетил вчера базата на комисията в Банкя, за да се запознае ръководството на МО къде и как ще се съхраняват тези документи. Тези документи имат какво да ни кажат, смята още Евтим Костадинов.

Депутатът от РБ Мартин Димитров сподели, че днес за него е исторически ден. Комунистическите досиета, по мнението му, били най-пазената тайна. За да продължим напред, трябва да продължим на чисто, категоричен е Димитров.

По друга актуална тема военният министър заяви, че Сухопътни войски ремонтират оградата по границата.

"Питайте Орешарски", така министърът отговори на въпрос как Военно министерство гарантира сигурността на границата ни с Турция, която се оказа в лошо състояние.