Устройствените планове на териториите по Черноморието трябва да бъдат финализирани. Това заяви пред журналисти министърът на околната среда и водите Нено Димов по повод предстоящия протест на екоорганизации срещу предлаганите промени в Закона за опазване на земеделските земи.

С проектопромените се предвижда удължаване с 3 години на срока, в който могат да се застрояват земеделски земи с променено предназначение. В същото време екозащитниците настояват законопроектът да бъде оттеглен.

Законопроектът за Черноморието бил в полза на близки до властта строители

Законопроектът за Черноморието бил в полза на близки до властта строители

Хората на Христо Иванов искат да бъде оттеглен незабавно

"В едно демократично общество хората имат право да протестират", коментира Димов протестът, който ще бъде тази вечер от 18:30 пред парламента.

За да бъде трайно решен проблемът, трябва да бъдат най-сетне финализирани устройствените планове на териториите по Черноморието, смята екоминистърът. По думите му, това е начинът, по който да се определи кои райони могат да бъдат застроявани и кои не могат.

БСП пази Черноморието от лобистко законодателство
Обновена

БСП пази Черноморието от лобистко законодателство

Бойчев алармира за промени в Закона за опазване на земеделската земя

"Докато имаме безвремие, докато нямаме ясно определени правила, ще имаме всички рецидиви, които наблюдаваме и в момента", заключи Димов, който бе категоричен, че трябва да има решение, което да не е на парче.

По-рано екоминистърът коментира темата, след като участва в шестата национална конференция за ВиК сектора. Той е категоричен, че е крайно време да бъдат приети устройствените териториални планове по Черноморието. Според него приемането на устройствените планове ще гарантира преминаването през всички процедури и оценки. В крайна сметка ще се покаже кои райони могат да бъдат застроявани и кои не.

Нено Димов е убеден, че е основното решение на проблемите, а разглежданите законови промени били "палиативна мярка".

От своя страна министърът на регионалното развитие Николай Нанков допълни, че общите устройствени планове по Черноморието максимално бързо трябва да бъдат изработени. По думите му една от стъпките за планово и предвидимо застрояване е приемането на общите устройствени планове. Според него приемането им е гарант за намирането на баланс между различните видове интерес - екологичен, социален и инвеститорски.