Законопроектът на "Обединени патриоти" и ГЕРБ за облекчаване на условията за застрояване на земеделските земи е съществена заплаха за Черноморското крайбрежие. Това се посочва в позиция на "Да, България!", изпратена до медиите.

Хората на Христо Иванов са категорични, че законопроектът е единствено в полза на близки до властта строителни фирми.

Припомняме, че по-рано БСП съзря лобизъм в Закона за опазване на земеделската земя. Промените, според левицата, разрешават безконтролно строителство и по Черноморието. Социалистите попитаха кого обслужва тази законодателна поправка. Те настояват да разберат още кои са тези големи корпоративни инвестиционни интереси, заради които се вкарват промените.

Патриотите обаче оспориха позицията на червените. В законопроекта не става въпрос само за земите по морето.

БСП пази Черноморието от лобистко законодателство
Обновена

БСП пази Черноморието от лобистко законодателство

Бойчев алармира за промени в Закона за опазване на земеделската земя

От "Да, България!" изтъкват, че опазването на Българското Черноморие е техен приоритет. Те настояват законопроектът да бъде оттеглен незабавно. Настоява се също и за иницииране на обществена дискусия относно необходимите спешни мерки за опазване на българското крайбрежие и устойчивото и високодоходно в дългосрочен план развитие на Черноморския туризъм.

В позицията на "Да, България!" се посочва, че предлаганата промяна ще доведе до отпадане на една от основните законодателни защити срещу презастрояването на Черноморското крайбрежие от хилядите инвестиционни проекти, одобрени през изминалите години. Пояснява се, че това често е ставало чрез корупционни схеми (напр. Дюни-гейт) и чрез заграбване на държавни и общински земи, включително чрез незаконни схеми като "заменките" на земеделски земи и имотните измами.

Законопроектът е внесен в Народното събрание на 10 май и се предвижда да влезе в сила на 23 май. От формацията на Христо Иванов твърдят, че за пореден път, на тъмно, спешно и лицемерни мотиви се погазва общественият интерес. Проектът за изменение на Закона за опазване на земеделските земи предвижда удължаване с 3 години на сроковете, в които да може да се застрояват земеделски земи с променено предназначение.

Вносителите твърдят, че промяната подкрепя дребните собственици и семействата с нисък и среден доход. Според "Да, България!" всъщност целта на лобистите е по този начин да се спасят хиляди инвестиционни проекти за строителство на хотелски, жилищни и голф комплекси, основно по Българското Черноморие, които бяха замразени през последните години поради ред икономически и административни причини и на които вече изтича давността, както и на издадените разрешения за строеж.

Сред тях са и проектите за застрояването на последните диви плажове като Камчийски пясъци, Корал, Кара дере и Иракли, за които от години се водят спорове относно законосъобразността на имотните сделки по придобиването на земите (заменки и др.) и на екологичните процедури по разрешаване на строителството в тези последни диви плажове по Черноморието, се посочва още в позицията.

Според "Да, България" миналогодишната промяна в Закона за управление на Черноморското крайбрежие е била добра първа стъпка, която е дефинирала три плажа за природосъобразен туризъм. Те са категорични, че за да се продължи тази стратегия и да се създаде истински продукт с високодобавена стойност, земите непосредствено зад тези диви плажове трябва да се защитят от възможността за застрояване. Това е нужно, за да може страната ни да предложи еко-туристически продукт на Българското Черноморие, вместо да увеличава наличието на евтина легова база, която допълнително да намалява и заетостта на съществуващите хотели.

От "Да, България!" смятат, че настоящият законопроект е в пълно регресивна посока, която дава възможност за обезличаване и комодитизиране на българския туристическия продукт.